PSV kan zich een baaldag veroorloven

Roda JC2PSV0

Ruststand 1-0. 22. Saeijs 1-0, 86. Oper 2-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 16.300.

Erik Oudshoorn

De PSV-spelers moesten de gifbeker helemaal leeg drinken. Na de tweede nederlaag van dit seizoen dirigeerde trainer Ronald Koeman zijn ontgoochelde elftal naar het bezoekersvak van het Roda-stadion voor een groet aan de meegereisde supporters. Jan Kromkamp deed het, klappend met de handen boven zijn hoofd, Patrick Kluivert deed het. Toen beiden zich omdraaiden zagen ze niemand meer. Hun buitenlandse ploeggenoten, inclusief aanvoerder Phillip Cocu, waren al naar de kleedkamer gerend.

PSV had sinds 27 augustus, toen FC Twente in Enschede met 1-0 won, in de competitie niet meer verloren. Gezien de voorsprong op Ajax en AZ, die nog steeds respectievelijk acht en negen punten bedraagt, kan de Eindhovense ploeg zich in de race om de landstitel wel een paar slippertjes veroorloven.

Het leek er veel op dat PSV gisteren in Kerkrade een baaldag nam. De lastige uitwedstrijd, het koude en natte weer, het was niet besteed aan het elftal dat voor de helft uit spelers uit zonnige oorden bestaat. Koeman zei echter dat hij het door de spanning 93 minuten lang geen moment koud had gehad. Was dit een incident? Of is sprake van een terugslag bij de ploeg die al ver voor Kerst werd beschouwd als de kampioen van dit seizoen? Er zijn zeker barstjes gekomen in de superioriteit van PSV.

Voor het winterstopje leed de ploeg al puntverlies in de Kuip tegen Feyenoord. Daarna volgde een ontluisterende ervaring in een oefenduel tegen 1.FC Köln (0-1). En woensdag kon Go Ahead, een ploeg uit de eerste divisie, twee keer scoren in Eindhoven tijdens de weliswaar met 3-2 verloren bekerwedstrijd. Koeman: „Laten we niet in paniek raken. We verliezen hier met 2-0 omdat we in de slotfase risico’s hebben genomen. Ik kan mijn spelers niets verwijten, ze hebben er alles aan gedaan. Het was in het eerste deel van het seizoen abnormaal dat we zo weinig doelpunten tegen kregen. Toch speelden we toen ook niet altijd overtuigend. Soms wonnen we met 1-0, terwijl we niet sterker waren. Misschien was dit nodig voor het besef dat de competitie nog niet is gespeeld.”

Koeman heeft toch reden zich zorgen te maken over het spel van zijn formatie. Een kopbal van Cocu op de lat was in de 45ste minuut van de eerste helft pas de eerste uitgespeelde kans die PSV afdwong. De landskampioen had tot dan toe ongeïnspireerd over het veld gesloft, ondanks een vroege achterstand. Verdediger Jan-Paul Saeijs verraste Gomes toen door een vrije trap van Boldizsar Bodor bij de eerste paal in te koppen.

Pas in de tweede helft kwam PSV op gang. Toen was het soms een wonder dat de gelijkmaker uitbleef. Hoewel Roda ook genoeg kansen kreeg om de voorsprong te vergroten. Spits Andres Oper sloeg pas vijf minuten voor het einde toe, na vele mogelijkheden om zeep te hebben geholpen.

Ondanks de machteloosheid van PSV maakte Koeman zich geen zorgen. „Als we volgende week thuis AZ verslaan, zetten we die ploeg op een definitieve achterstand van twaalf punten. De concurrentie heeft misschien weer hoop gekregen. Maar we hebben alles in eigen hand, meer dan dat.”

Het was een bijzondere dag voor Roda-trainer Huub Stevens. Hij zag zijn ploeg voor het eerst sinds tien jaar van PSV winnen. Uitgerekend de club waar hij dit seizoen aan de slag had gewild als hoofdcoach. Maar PSV hield Stevens aan het lijntje en koos voor Koeman toen deze weg kon bij Benfica.

Hij wees alle suggesties over PSV van de hand. Terwijl zijn ogen ondertussen wél fonkelden. „Ik ben net zo blij met deze triomf als met de 2-0 zege op Ajax. Uiteindelijk zijn het maar drie punten”, zei Stevens quasi onverschillig. Hij kocht dertien spelers om een vreemdelingenlegioen om te vormen tot een team met een meer Nederlandse uitstraling. Tot gisteren kon Stevens nog geen wonderen verrichten, maar nu staat hij met tamelijk beperkte spelers toch zevende in de eredivisie.

    • Erik Oudshoorn