Politie Tijuana heeft wapens terug

De gemeentepolitie van de Mexicaanse stad Tijuana hoeft niet langer met katapulten en knikkers over straat. Het nationale leger heeft het korps de 2.130 vuurwapens teruggeven die het drie weken geleden innam ter inspectie. De federale overheid wilde op de wapens ballistisch onderzoek uitvoeren om te kijken of ze door corrupte agenten waren gebruikt in het criminele circuit.

De actie maakte deel uit van een groot regeringsoffensief tegen drugskartels. Sinds hij in december aantrad stuurde president Calderón het leger naar zes deelstaten. De lokale politie zou daar zo corrupt zou zijn dat alleen het leger er schoon schip kan maken.

Tijuana vormt als grensstad een knooppunt voor drugssmokkel naar de VS. De handel in verdovende middelen is zo lucratief en de politielonen zijn zo laag, dat veel agenten de verleiding niet weerstaan. Ze verdienen bij als smokkelaars of knijpen een oogje toe bij transporten. De stad is een zeer gewelddadige plek: van de 2.000 drugsmoorden die vorig jaar in Mexico werden gepleegd, vonden er ruim 300 plaats in Tijuana.

Twee leidinggevenden van het politiekops klaagden vorige week dat de agenten zich in deze vijandige omgeving met honkbalknuppels, stenen en stokken moesten verweren. Aan zeventig agenten deelden ze katapulten en ijzeren knikkers uit. Hun werd opgedragen daarmee demonstratief te gaan patrouilleren in de twee stadswijken waar veel toeristen komen. Volgens de agenten zou het openbaar ministerie de veronderstelde banden met criminelen eerst moeten bewijzen om vervolgens enkel de corrupte agenten aan te pakken.

Sommige agenten weigerden de afgelopen drie weken de straat op te gaan of traden niet op tegen wetsovertreders. In de tijd dat het korps ongewapend was, halveerde het aantal arrestaties, stelde de lokale minister voor Openbare Orde. Volgens deze Luis Javier Algorri dreigde door de politieabsentie de bevolking het recht in eigen hand te nemen. De plaatselijke openbaar aanklager telde zestien pogingen tot het lynchen van vermeende boeven. Algorri heeft de overheid gevraagd snel de resultaten van het ballistisch onderzoek bekend te maken om het korps opheldering te geven. (AP, EFE)