Ook een gewone, mooie ‘Virgina Woolf’ is prachtig

Foto Ben van Duin Ruben Brinkman, Porgy Franssen, Eline ten Camp en Olga Zuiderhoek in de ‘Virginia Woolf’ van Gerardjan Rijnders foto Ben van Duin Wie is er bang voor Virginia Woolf Hummelinck Stuurman Theaterbureau van Edward Albee regie:Gerardjan Rijnders spel:Olga Zuiderhoek,Porgy Franssen,Eline ten Camp,Ruben Brinkman Duin, Ben van

Wie is er bang voor Virginia Woolf? Door Hummelinck Stuurman. Tournee t/m 19 mei. www.hummelinckstuurman.nl

****-

Een toneelvoorstelling moet een mooie wedstrijd zijn, vond Bertolt Brecht. Dat geldt zeker voor Wie is er bang voor Virginia Woolf? (1962) van Edward Albee, een bokswedstrijd op leven en dood tussen twee echtelieden. Martha en George zijn teleurgesteld in elkaar en in het leven, en ze zijn kinderloos gebleven. Ze stoken hun liefde op met drank en ruzie en koesteren zelfverzonnen mythes.

In zijn nieuwe versie plaatst regisseur Gerardjan Rijnders zijn twee vechters, Olga Zuiderhoek en Porgy Franssen, op een leeg toneel met twee chesterfieldbanken. Zuiderhoek speelt haar bekende tijgerin met lage stem en hier en daar een grauwende uithaal. Franssen is de underdog, hij vlindert voortdurend zenuwachtig rond.

Wat overheerst, is het komische, de energie van de wedstrijd. Want hoe bewonderenswaardig feilloos ook, Rijnders’ opvoering is tragisch noch verrassend. Geeft niet, ook een gewone, mooie Virginia Woolf is prachtig. Al zie je deze klassieker duizend keer, dan nog zijn er nieuwe lagen, nieuwe details in te ontdekken.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken