Nummer één is geen partij voor powergirl

Serena Williams won zaterdag voor de derde keer de Australian Open.

‘Nu nog drie van de rest.’

Aan de vooravond van de Australian Open gaf Serena Williams een vragenuurtje in Melbourne. Zoals gebruikelijk kaartten journalisten tal van randzaken aan. Nadat haar nieuwe outfit en haar honden de revue waren gepasseerd, wilde een van hen nog weten aan wie de Amerikaanse tennisster zich spiegelde. „Roger Federer”, zei zij zonder nadenken. Het kwam haar op besmuikt gelach te staan.

Met haar overwinning op Maria Sjarapova in de finale van de Australian Open – haar achtste grandslamtitel – snoerde Williams haar criticasters zaterdag de mond. De manier waarop zij de Russische in straight sets aan de kant zette, deed denken aan de wijze waarop Federer twee dagen eerder Andy Roddick declasseerde. Mentaal waren de twee survivors aan elkaar gewaagd. Maar in kracht en techniek was Williams veruit de meerdere van haar zes jaar jongere collega. Al in haar eerste opslagbeurt maakte Sjarapova het zichzelf moeilijk. Ze sloeg twee dubbele fouten en moest een breekpunt incasseren. Williams hapte toe en won vervolgens negen punten op rij. Ze sloot de set met 6-1 af.

Sjarapova was zichtbaar overrompeld door het krachtsverschil met haar ongeplaatste tegenstandster. Bij een stand van 5-0 in de eerste set raakte ze zo gefrustreerd, dat ze een hoge bal – ogenschijnlijk bewust – op het lichaam van Williams mepte. Die wierp haar een vernietigende blik toe en beloofde revanche: „I’ll pay you for that.”

In de tweede set wist Sjarapova haar eerste servicepercentage – dat tot dan toe niet boven de 50 procent reikte – iets op te krikken. Ze dwong in de tweede game zelfs een breekpunt af, dat Williams echter met twee sterke opslagen wegwerkte.

Nadat de Amerikaanse power girl, die vorig jaar wegens een blessure slechts vier toernooien speelde, de wedstrijd met een love game had afgesloten, huppelde ze als een klein meisje over de baan van geluk. Voor de camera’s stak zij drie vingers omhoog om haar derde titel op het Australische hardcourt te onderstrepen. „Now I gotta get three from the rest”, zei ze, verwijzend naar de overige grandslamtoernooien, die ze allemaal al minstens een keer won. Dankzij haar zege stijgt Serena Williams naar de veertiende plaats op de wereldranglijst; ze begon het toernooi als nummer 81.

Sjarapova zag het vreugdedansje van haar opponente stilzwijgend aan. Vanaf vandaag mag de Russin zich weliswaar weer de nummer één van de wereld noemen – in 2005 voerde ze de ranglijst ook al enkele weken aan – maar ze had zich haar machtsovername van Justine Henin toch anders voorgesteld.

    • Danielle Pinedo