Muziekje blijkt Chinese volkslied

Het muziekje dat in het programma Pauw & Witteman de kijkerskeuze van ministers voor het komende kabinet begeleidt, blijkt het Chinese volkslied te zijn. „Dat paste er volgens ons het best bij,” bevestigt eindredacteur Herman Meijer.

De fanfare-achtige melodie klinkt telkens op in het animatiefilmpje waarin de volgende minister het bordes bij koningin Beatrix betreedt.

Wekelijks wordt in Pauw & Witteman bekendgemaakt wie in een populariteitsverkiezing via internet de meeste stemmen kreeg. Meestal doen enkele duizenden kijkers mee.

Zo is Rita Verdonk intussen met tweederde van de stemmen herkozen tot minister van Vreemdelingenzaken, terwijl Piet Hein Donner volgens de kijkers kan terugkeren op Justitie en Paul de Leeuw minister van Bestuurlijke Vernieuwing moet worden. Deze week gaat de race op VROM tussen Femke Halsema, Elco Brinkman en Jan des Bouvrie.

„Al pratend kwamen we op het idee dat er een volkslied-achtig muziekje bij moest,” zegt Meijer. „Maar we vonden het Wilhelmus niet gepast, en ook niet vrolijk genoeg. Toen zijn we verder gaan zoeken in die sfeer. Het Russische volkslied was te pompeus. En tenslotte stuitten we op het Chinese volkslied. Vooral het begin, met die trompetten, vonden we heel geschikt. Het is dus niet per ongeluk dat we deze muziek gebruiken. En ik schaam me er ook niet voor. Het is niet de bedoeling er iemand mee te beledigen.”

De muziek is in 1932 gecomponeerd door de Chinese musicus Nieh Erh en werd in 1949 voor het eerst als volkslied gebruikt. De tekst roept de Chinezen op hun land tegen vijandelijk vuur te beschermen met hun eigen vlees en bloed, en bovendien een grote muur te bouwen.

„We zullen het ook nog vaak horen tijdens de Olympische Spelen van 2008,” aldus Meijer. „De oplettende kijker kan zich daarop alvast voorbereiden.”

    • Henk van Gelder