Ministers voor hervatting van Doha-overleg

Politiemannen bewaken het congrescentrum van Davos, waar afgelopen week zo’n 2.000 bestuurders van bedrijven en politici bijeen waren voor het jaarlijkse World Economic Forum. Net als in voorgaande jaren trok het congres demonstraties van antiglobalisten aan. Foto AP Riot police patrol next to the Davos Congress Center, during the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, Saturday, Jan. 27, 2007. (AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron)
Politiemannen bewaken het congrescentrum van Davos, waar afgelopen week zo’n 2.000 bestuurders van bedrijven en politici bijeen waren voor het jaarlijkse World Economic Forum. Net als in voorgaande jaren trok het congres demonstraties van antiglobalisten aan. Foto AP Riot police patrol next to the Davos Congress Center, during the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, Saturday, Jan. 27, 2007. (AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron) Associated Press

Handelsministers willen de onderhandelingen voor een wereldhandelsakkoord, die vorige zomer vastliepen, hervatten. Dat hebben zij zaterdag in Zwitserland bekendgemaakt. Een datum voor het begin van de gesprekken is echter niet vastgelegd.

Ministers van een dertigtal landen kwamen zaterdag tijdens het World Economic Forum niet verder dan een intentieverklaring over hervatting van de zogeheten Doha-ronde. „We gaan weer om de tafel. Punt. Niets is opgelost”, zei de Franse handelsminister Christine Lagarde. „We hebben afgesproken dat we weer aan het werk gaan. Dat is alles.”

De onderhandelingen tussen de 150 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie WTO liepen in juli vast op onenigheid over landbouwsubsidies. Ontwikkelingslanden eisen vermindering van subsidies in rijke landen, maar de VS, EU en Japan zijn daar maar in beperkte mate toe bereid. Landen als Brazilië en India willen daarom ook weinig doen aan hun importtarieven op industrieproducten uit de geïndustrialiseerde wereld.

De zaterdag uitgegeven verklaring stelt dat de ministers „duidelijk een hernieuwde toewijding uitspreken om de Doha-ronde terug op de rails te zetten en een akkoord met een brede basis te bereiken.”

De man die de onderhandelingen in goede banen moet leiden, directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO, legde een zware verantwoordelijkheid bij álle partijen. „De VS moeten een nieuw voorstel doen over landbouwsubsidies, de EU een nieuw aanbod voor importtarieven. En er moet een nieuw voorstel komen van India en Brazilië over industrieproducten.” Ook al zijn de onderhandelingen nooit formeel afgebroken, Lamy heeft gezegd dat hij de onderhandelingen alleen wil hervatten als landen bereid zijn concessies te doen.

De Britse premier Blair verwacht dat de onderhandelingen weer op gang komen. De Braziliaanse president Lula zei zelfs dat er binnen enkele maanden een akkoord kan zijn. Brazilië is bereid tot concessies, aldus Lula, die aandrong op dezelfde houding bij Europa en de VS. (Bloomberg, Reuters)