Louis van Gaal verdient steun

Louis van Gaal is uit de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) gestapt (nrc.next, 25 januari), omdat hij werd berispt vanwege kritiek op de bondscoach. Van Gaal verdient hiervoor steun, vind ik. Niet zozeer omdat ik het inhoudelijk met hem eens ben, maar omdat professionaliteit kritiek impliceert. Alleen kritisch observeren, analyseren, nadenken en dat ook uiten - met argumenten - kan een beroep verder brengen. Professionaliseren betekent kritiek geven, kritiek nemen en er iets mee doen. Het is dus te gek voor woorden dat de vereniging CBV, waarvan mag worden verwacht dat zij het beroep `coach` op een hoger niveau wil brengen, hem om excuses heeft gevraagd voor zijn kritiek op Marco van Basten. Ik spreek uit ervaring: ik ben zelf bestuurslid geweest van voetbalclub BMC in Berlicum en heb nu een zoon die enthousiast studeert om trainer te worden. Gelukkig is ook hij bezig een gezonde en kritische houding te ontwikkelen.

    • Martinus J.W.M. Akkermans Vinkel