Leven als Rick de Leeuw

Rick de Leeuw: gespierde, hoekige dictie (Foto Jan van Deuren)
Rick de Leeuw: gespierde, hoekige dictie (Foto Jan van Deuren) Deuren, Jan van

Voorstelling: Het leven is nog nooit zo mooi geweest, door Rick de Leeuw en Jan Hautekiet. Gehoord: 21/1 Kleine Komedie, Amsterdam. Herh.: t/m 29/3. Zie www.hautekietdeleeuw.be.

Een pad van rozenblaadjes, beloofde Rick de Leeuw zijn vriend Jan Hautekiet bij hun gang naar de mooiste Nederlandse theaters. Hautekiet is een Vlaams pianovirtuoos met een zichtbare aversie tegen uiterlijk vertoon. Rick de Leeuw kennen we als gewezen rockzanger met literaire ambities.

Samen zijn ze een succes in Vlaanderen, waar Hautekiet in het dagelijks leven een drukbezet radiodirecteur is en De Leeuw behalve met zijn oude groep Tröckener Kecks bekendheid kreeg als televisiepersoonlijkheid, onder meer van het omstreden cultuurprogramma De Leeuw in Vlaanderen. Hun vriendschap bracht hen naar het theaterpodium, al vier jaar in België en nu voor meer dan twintig voorstellingen in Nederland.

Het leven is nog nooit zo mooi geweest heet hun tweede programma, waarin dromen en mislukkingen uit het leven van Rick de Leeuw een plaats krijgen in zang, poëzie en lollige anekdotes. Zijn gemiste voetbalcarrière, maar ook een episode over het noeste bestaan van een remblokmonteur bij de Spoorwegen fungeren als kapstok voor een liedjesprogramma met eigen nummers en Nederlandstalige bewerkingen van songs van Tom Waits, Lou Reed en Bob Dylan.

Met de laatste onderhoudt De Leeuw een haat-liefdeverhouding, sinds hij als nooit door Dylan geraakte punkrocker gevraagd werd om mee te doen aan een muzikaal eerbetoon aan de meester. In het Engels bakte hij er niks van. Pas toen hij ten einde raad een Nederlandse versie van Just like a woman bedacht, viel alles op zijn plaats. Dat lied (Net als een meisje) met fraai naar de maan jankende misthoorn-mondharmonica is het hoogtepunt van de avond, omdat de twee muziekvrienden het klein en indringend weten te houden.

Rick de Leeuw heeft de gespierde voordracht en hoekige dictie van zijn rockverleden nog niet geheel afgeschud. Hij is een eeuwige Pietje Bell met de brutaliteit en de vanzelfsprekendheid om al die loshangende elementen aan elkaar te breien. Zijn grappen zijn schatplichtig aan Freek de Jonge, al is er geen samenhang. Jan Hautekiet heeft de neiging om elke maat vol te proppen met vingervlug en niet altijd even functioneel pianospel.

Samen zorgen ze voor een alternatief soort variété waarin humor en serieuze liedjes een ongemakkelijk huwelijk aangaan. Dat ze er op deze rommelige manier mee weg komen en er toch een wonderlijk boeiende avond van weten te maken, is hun grootste verdienste. Over rozen gaat het nog niet.

    • Jan Vollaard