Justitie onderzoekt cijferlek bij Binck

Het Openbaar Ministerie is onderzoek begonnen naar het uitlekken van koersgevoelige informatie bij interneteffectenmakelaar Binck NV. In verband hiermee hoort de opsporingsdienst Fiod-ECD deze week Charles Langereis, die vrijdag bekendmaakte „om persoonlijke redenen” terug te treden als commissaris bij Binck.

Daags voor publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van vorig jaar waren details van die cijfers op internet verschenen. Bestuursvoorzitter Th. Schaap van Binck bevestigt dat justitie een onderzoek heeft ingesteld, maar wil niet kwijt op wie dat zich richt. De afgetreden commissaris was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Schaap benadrukt dat zijn bank zelf „geen onderwerp van onderzoek” is. Eigen onderzoek door Binck heeft het lek van de kwartaalcijfers niet boven water gekregen. Volgens Schaap beschikten „ongeveer tien” personen over de vertrouwelijke informatie.

Langereis is advocaat bij het Amsterdamse kantoor SpigtHoff. Daarnaast is hij deeltijdhoogleraar belastingrecht aan de universiteit van Leiden, en fiscaal adviseur van de VVD. Hij is aandeelhouder van Binck NV.

paaslek:pagina 10