José Mourinho spreekt vertrek met klem tegen

Chelsea bereikte gisteren de vijfde ronde van het Engelse bekertoernooi, ondanks de geruchten rond de ploeg van manager José Mourinho. Ook Manchester United won in de FA Cup.

De nadruk die José Mourinho legde op de verklaring dat hij zijn contract tot 2010 als manager van voetbalclub Chelsea uitdient, overschaduwt in Engelse media de overwinning van de ploeg in de FA Cup, het Engelse bekertoernooi. Chelsea versloeg eenvoudig Nottingham Forrest (3-0), maar het rommelt bij de club uit Londen.

De Russische clubeigenaar Roman Abramovitsj gaf de afgelopen drie jaar vierhonderdvijftig miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Twee landstitels waren het gevolg, maar twee keer werd Chelsea voortijdig uitgeschakeld in de Champions League, het belangrijkste Europese clubtoernooi. Intussen heeft de club een poenerig imago en staat de ploeg tweede in de competitie met zes punten achterstand op Manchester United. Abramovitsj gaf in december aan zuiniger te willen zijn met de aankoop van vedetten en meer te willen putten uit de jeugdopleiding.

Boulevardkranten ruiken bloed en repten in de aanloop naar het FA Cup-duel naast een voortijdig vertrek van Mourinho over ruzie tussen spitsen Didier Drogba en Andrej Sjevtsjenko, vervanging van de complete – door Mourinho aangestelde – technische staf en de wens van Abramovitsj om Guus Hiddink en Frank Rijkaard als technisch directeur en trainer naar Stamford Bridge te halen.

„Laat de kranten maar lijstjes met vervangers blijven maken”, zei Mourinho na afloop van de wedstrijd met Nottingham Forrest. „Ik blijf. Ik ben erg tevreden.” Bij rust had de ploeg van de Portugees de 3-0 eindstand tegen de tweevoudig winnaar van het Europa Cup I-toernooi al bereikt door treffers van de bij Chelsea weinig scorende Sjevtsjenko, Drogba en John Obi Mikel.

Ook Manchester United bereikte de vijfde ronde van het bekertoernooi. De ploeg won op Old Trafford met 2-1 van Portsmouth. Manager Alex Ferguson gaf doelman Edwin van der Sar en aanvaller Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney rust. Na een uur bracht de Schot bij een 0-0 stand toch Rooney in om een gelijkspel en dus een replay te voorkomen. De Engelse international besliste het duel met twee doelpunten. Bij de tweede treffer, een stiftbal van buiten het strafschopgebied, demonstreerde Rooney zijn uitzonderlijke techniek.

Opvallend voorval in het duel was het achter de doellijn weghalen van een kopbal van Manchester United-verdediger Nemanja Vidic door Pedro Mendes. Het doelpunt ontging de arbitrage, net als in januari 2005, toen de Portugees Mendes zelf op Old Trafford scoorde als speler van Tottenham Hotspur en de toenmalige United-doelman Roy Carroll de bal terug het veld in sloeg.

Vanmiddag is de loting voor de vijfde ronde van de FA Cup die wordt verricht door voormalig atleten Darren Campbell en Roger Black. Twee ploegen uit een lagere dan de twee hoogste Engelse divisies kunnen zich bij de laatste zestien ploegen voegen, maar hebben nog een replay uit de vierde ronde te gaan. Blackpool moet in de herkansing zien te winnen van Norwich City en Bristol City neemt het op tegen Middlesbrough. Ook Arsenal moet een replay spelen na het gelijkspel tegen Bolton Wanderers (1-1).

    • Michiel Dekker