iTunez

Een digitale kopie op elke speler.
Een digitale kopie op elke speler.

„Zeg, hebberds van NRC, schrijf eens over iets anders dan die iPodjes”, reageert een trotse bezitter van een Archos AV-400. Gelijk heeft ie. Maar volgens de Consumentenbond is het niet eenvoudig om van een iPod af te komen: iTunes Store verplicht kopers van legale muziek tot het gebruik van een iPod. Machtsmisbruik van de grootste online muziekwinkel, zeggen criticasters.

Onzin. Met een simpele omweg staat elke aanschaf van de iTunes Store op elke mp3-speler die je wilt. Helemaal legaal. Dacht ik.

Volgens de gebruiksvoorwaarden mag je van beveiligde liedjes in Apple’s AAC-formaat een audio-cd branden. En er is niets dat de gebruiker in de weg staat om die schijf weer te rippen in mp3-formaat en het op een andere geluidsdrager af te spelen. Binnen tien minuten staat elk iTunes-album zo ook op je Archos.

Lees het iTunez-stappenplan op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink