Iran hekelt Haags project

In Iran zijn drie Iraanse vrouwen opgepakt, die op weg waren naar een journalistentraining in India. De cursus was georganiseerd door de Nederlandse organisatie Sharhzad News, onderdeel van Radio Nederland Training Centrum in Hilversum. Het geld voor de cursus is afkomstig uit een Nederlandse subsidiepot van 15 miljoen euro voor Iraanse mediapluriformiteit. Iran verdenkt Nederland ervan als doorvoerland voor Amerikaans donorgeld te fungeren.

Mansoureh Shodjayi, Talaat Taghinia en Farnaz Seyfi, alle drie lid van de Iraanse vrouwenbeweging, werden aangehouden op het vliegveld en naar de Evingevangenis overgebracht. De twaalf andere deelnemers werden verhinderd te vertrekken. De drie zijn gisteren weer vrijgelaten, maar moeten over twee maanden voorkomen.

De aanklacht is „het deelnemen aan workshops georganiseerd door de antirevolutionaire krachten”, vertelde mensenrechtenadvocaat Shirin Ebadi gisteren telefonisch. Een woordvoerster voor de drie, die zelf niet met de pers wilden spreken, zei dat de ondervragers specifiek naar Nederland hadden gevraagd. „Ze hadden opgemerkt dat Sharzad News werd betaald door „de vijand”, met Nederland „als doorvoerland”, vertelde de woordvoerster die anoniem wenst te blijven.

Mina Saadadi, de in Nederland woonachtige hoofdredacteur van Sharhzad News is in India. „Ik ben eigenlijk niet verrast. Je kunt alles verwachten van de Iraanse regering”, zei Saadadi die in de jaren ’80 uit Iran vluchtte.

De arrestatie van de vrouwen is het zoveelste incident waarbij door Nederland gesubsidieerde organisaties zijn betrokken. In november werden 21 journalisten in Iran aangehouden en ondervraagd nadat ze in Nederland een cursus van Communication for Development hadden bezocht.

De aanhoudingen zijn slecht nieuws voor Nederlandse pogingen vrije media in Iran te bevorderen. Na een voorstel in 2004 van Tweede Kamerleden Farah Karimi (GroenLinks) en Hans van Baalen (VVD) besloot de Kamer daarvoor geld vrij te maken. De Iraanse overheid vreest pogingen tot ‘zachte regimewisseling’.

De Nederlandse beslissing om 600.000 euro van het subsidiegeld te doneren aan het Amerikaanse Freedom House heeft in Teheran kwaad bloed gezet. Freedom House is fel tegen het Iraanse regime en wordt in Teheran als een neoconservatieve organisatie gezien.