Irak maakt weer bloedig weekeind mee

Irak heeft weer een zeer bloedig weekeinde achter de rug. Onder anderen werden zeven kinderen gedood toen hun scholen onder vuur kwamen, een in Bagdad (vijf doden) en een in Ramadi. Ook zouden talrijke rebellen zijn gedood bij een veldslag bij Najaf.

In verschillende delen van de Iraakse hoofdstad werden gisteren weer 54 lijken gevonden, wat iets meer is dan het dagelijks gemiddelde. Voorts werden elf mensen gericht vermoord, onder wie een hoogleraar. Vandaag werd bekend dat gisteren ook drie professoren en een student zijn ontvoerd. Sinds maart 2003 zijn meer dan 185 hoogleraren vermoord in Irak. Bagdad, waar vorig jaar volgens de Verenigde Naties meer dan 16.800 burgers zijn gedood, is in afwachting van een nieuw veiligheidsoffensief waarvoor de VS 17.000 extra militairen sturen.

Wat zich gisteren precies in Najaf heeft afgespeeld, is niet duidelijk. Volgens de gouverneur van de shi’itische heilige stad hadden de Iraakse autoriteiten een complot ontdekt van een rebellengroep om leidende shi’itische geestelijken en shi’itische pelgrims te vermoorden op Ashura, het hoogtepunt van de rouwmaand Moharram die de dood van imam Hussein in de 7de eeuw en het begin van het schisma tussen shi’ieten en sunnieten markeert. Daarvoor komen honderdduizenden pelgrims naar het gebied.

Volgens de Iraakse autoriteiten hebben Iraakse militairen, gesteund door de Amerikaanse luchtmacht, gisteren de hele dag gevochten tegen mogelijk wel 1.000 goed bewapende rebellen, die zich in een boomgaard hadden samengetrokken. Daarbij zijn, volgens de gouverneur en een Iraakse politiechef, 300 tot 350 rebellen gedood. Van onafhankelijke zijde is daarvan echter geen bevestiging. Het Amerikaanse leger, dat gisteren de controle over de operatie overnam, liet vanochtend weten dat het offensief nog aan de gang is en dat het geen details kon geven. Het Amerikaanse leger droeg vorige maand de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de provincie Najaf aan de Iraakse veiligheidsdiensten over maar levert in noodsituaties hulp.

Het was vanochtend ook nog onduidelijk wat de achtergrond van de rebellen is. De gouverneur beschreef hen aanvankelijk als sunnieten. Een vice-gouverneur zei vanochtend dat naar zijn overtuiging het sunnitische terreurnetwerk Al-Qaeda achter de rebellen zat. Maar andere bronnen zeiden dat het ging om aanhangers van Ahmed Hassani al-Yemeni, een apocalyptische, shi’itische sekteleider die claimt de voorhoede van de Mahdi te zijn, de verborgen imam wiens terugkeer het begin van een perfecte wereld inluidt. Hij was actief vanuit een kantoor in Najaf dat echter eerder deze maand werd gesloten . Dit soort gewelddadige sektes trekt zowel shi’itische als sunnitische aanhangers. (Reuters, AP, AFP)