In Den Haag: feestjes, VN-leider én de formatie?

1Eind deze week zou de formatie van een nieuw kabinet in een eindfase kunnen komen. Althans, dat werd vrijdag door een woordvoerder van informateur Wijffels gemeld. „Op steeds meer punten tekent zich overeenstemming af”, citeerde NRC Handelsblad de woordvoerder. De kans dat het deze week nog misgaat tussen Balkenende, Bos en Rouvoet werd „klein” genoemd.

Als de fracties van CDA, PvdA en ChristenUnie instemmen met het conceptregeerakkoord volgt de verdeling van de ministersposten. Eind februari zou het nieuwe kabinet rond kunnen zijn, vlak voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 7 maart.

We moeten het nog maar zien, hoor. Want al het goede nieuws over de onderhandelingen komt van Wijffels’ woordvoerder, de partijleiders zelf laten niets weten over de resultaten van de gesprekken, dat houden ze allemaal binnensachterkamers.

2Vandaag begint bij de Haagse rechtbank de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen ex-AIVD’er Paul H. die ervan wordt verdacht staatsgeheime informatie van de AIVD te hebben doorgespeeld aan De Telegraaf. Hij eiste van de rechter-commissaris dat de Telegraaf-journalisten hun bronnen zouden onthullen, zodat zijn onschuld zou worden aangetoond. De twee journalisten zijn in november enkele dagen gegijzeld door justitie, maar werden vrijgelaten zonder dat ze hun bronnen prijsgaven.

3Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon brengt deze week een bezoek aan Nederland. Hij zal langsgaan bij het Internationaal Strafhof, het Internationale Gerechtshof en het Joegoslavië-Tribunaal. Ban heeft ook een ontmoeting met koningin Beatrix en premier Balkenende.

4Twee feestjes bij de Oranjes deze week: woensdag wordt de koningin 69 jaar oud en op vrijdag zijn Willem-Alexander en Máxima 5 jaar getrouwd.

Willem-Alexander is deze week ook nog even twee dagen in Nairobi. Hij gaat onder meer langs bij gezondheidsorganisatie AMREF Flying Doctors die zich inzet voor de verbetering van de gezondheid van moeders en kinderen in Afrika.

Verder deze week, niet vergeten:

morgen ligt het nieuwe besturingsprogramma Vista van Microsoft in de winkel;

donderdag gaat in Frankrijk het rookverbod in voor restaurants, kantoren en winkels, over een jaar volgt een rookverbod voor cafés;

vrijdag begint de Tuinbeurs 2007 in de Utrechtse Veemarkthallen (thema: ‘Ontdek de tuin van de toekomst’);

vrijdag is het prijzenfeest op het Filmfestival Rotterdam. Na de uitreiking van de Awards volgt nog één dag met filmvertoningen.

Samenstelling: Peter Leijten