Geen groot mens

Oud-Kamerlid Bert Bakker is helemaal los gegaan. „In bijna elke zin kutwijf zeggen vind ik niet sterk.”

Foto Roel Rozenburg DENHAAG:JAN2002 D66_kamerlid Bert Bakker FOTO TWEEDE CAMERA
Foto Roel Rozenburg DENHAAG:JAN2002 D66_kamerlid Bert Bakker FOTO TWEEDE CAMERA FOTO TWEEDE CAMERA

Bert Bakker blijft verbazen. Ook nu hij geen Kamerlid meer is namens D66. In een maar liefst twee pagina’s tellend interview in de Volkskrant ging het oud-Kamerlid – zoals dat heet – helemaal los. Op zijn partij D66, op het kabinet en meer in het bijzonder op Rita Verdonk (VVD), demissionair minister voor Integratie.

Inhoudelijk stond er weinig verrassends in het interview met Bakker, die op 22 november zijn zetel in de Tweede Kamer moest afstaan aan partijgenote Koser Kaya, die via voorkeursstemmen in de Kamer kwam. Dat D66 ten tijde van de Uruzgan-crisis, nu een jaar geleden, hopeloos verdeeld was, was bekend. Dat voormalig fractievoorzitter Dittrich en oud-partijleider De Graaf elkaar niet lustten over bestuurlijke vernieuwing was ook geen nieuws. Hetzelfde geldt voor de rol die oud-minister Brinkhorst heeft gespeeld. Brinkhorst zei zaterdag overigens dat hij, anders dan Bakker suggereert in het interview, nooit gedreigd heeft zijn lidmaatschap op te zeggen. „Ik ben het oudste lid sinds jaren. Ik heb alleen gezegd dat als D66 uit het kabinet zou stappen, ze daarmee de partij zou doen splijten”, zei hij in BNR Nieuwsradio.

Het was vooral de toon van het interview dat bij menigeen verbazing wekte. Bakker laat zich op zijn zachtst gezegd nogal onparlementair uit. Verdonk is „Miss Xenofobie”, een „hard wijf tegen de ismalieten” en „te stom om voor de duvel te dansen”; Geert Wilders heeft „een kutpartij” en Balkenende is „een onnozele hals”. Maxime Verhagen (fractieleider van het CDA) zou volgens Bakker over Verdonk geroepen hebben: „Als dat godvergeten kutwijf d’r kop eens wil houden.”

Zaterdagochtend, even na het verschijnen van de krant, spraken demissionair minister Cees Veerman (Landbouw, CDA) en fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks in het radioprogramma TROS Kamerbreed over het interview. Veerman: „Ik vond het nogal boud allemaal. Van dit soort termen word je niet een groter mens. Ik vind dit Bert Bakker eigenlijk niet waard.” Halsema: „Boud, dat is zacht gezegd, nogal plat, niet sterk. In bijna elke bijzin kutwijf zeggen, vind ik niet echt sterk.”

En minister Verdonk zelf? Zij reageerde zaterdag vanuit Papendal waar de VVD congresseerde: „Ik hou hier niet van, en doe het zelf ook niet naar anderen. Laten we het er maar op houden, dat ik hier boven sta. Ik heb de heer Bakker maar twee keer ontmoet. Ik weet niet hoe hij aan deze conclusie komt.” (EK)

Bijdragen van Harm van den Berg, Egbert Kalse, Mark Kranenburg