Galili’s dansers zijn gemaakt van rubber

De jubileumvoorstelling ‘Head or Tales’ van Galili Dance (Foto Karel Zwaneveld) 25012007. Den Haag . Netherlands . Jubileumvoorstelling 10 jaar Galili Dance: "Heads or Tales" Choreografie : Itzik Galili Het 10-jarig jubileum van Galili Dance in een unieke samenwerking met de Rotterdamse Dansacademie. Premire: 26 januari 2007, 20.15 uur in het Lucent Danstheater, Den Haag. Photo Karel Zwaneveld Zwaneveld, Karel

Dans. Heads or Tales. Galili Dance/NND. Tournee t/m 19/5. Inl.: www.galilidance.com

Voor de première van het jubileumprogramma Heads or Tales, waarmee het Groninger dansgezelschap Galili Dance zijn tienjarig bestaan viert, was de groep naar het Lucent Danstheater in Den Haag uitgeweken. Dat ‘vreemd gaan’ komt doordat de groep voor de gelegenheid samenwerkte met tien studenten van de eveneens jubilerende Rotterdamse Dansacademie.

Galili zal geen bezwaar hebben tegen een Haagse première. Groningen en de noordelijke provincies zijn weliswaar zijn subsidiënten, maar zijn meest favoriete plek op aarde vormt het hoge noorden niet. Dat de Israëlische choreograaf tien jaar overleefde in de polder komt doordat hij een groep internationale dansers rond zich heeft geschaard en hij als choreograaf ook geregeld elders aan de slag kan: in Portugal, Duitsland, Brazilië.

Net als in eerdere chroegrafieën wordt Head or Tales begeleid door slagwerkgroep Percossa. De vier percussionisten zijn hiervoor uitgebreid met vier strijkers. Vanaf een hoog podium spelen ze pittig slagwerk dat ze afwisselen met zacht, soms melancholiek cello en vioolspel.

Na een veelbelovende opening – waarbij een emotionele speech van danseres Elena Volkov langzaam overgaat in de voorstelling – zakt de choreografie in, als een schuimtaart die te snel uit de oven is gehaald. Veel meer dan een veredeld klank- en lichtspel biedt die eerste helft niet. Na de pauze komt er meer vaart in, met ware explosies van krachtige, aardse dans en mooie verstilde momenten van reflectie, indringend neergezet in de die typische Galili-stijl.

Aantrekkelijk is een walsdeel, mede door de fantasievolle kostuums van Natasja Lansen. Humoristisch is een groteske mannendans, met virtuoze acrobatische toeren en malle bewegingsgrappen. Lekker bombastisch is een unisono ensembledans in strakke, ruimtelijke patronen die gedirigeerd zijn door felle lichtbanen en kegels van licht, een ontwerp van Yaron Abulafia. De twintig dansers lichten vanuit de duisternis goudgeel op, wat een sterk dramatisch effect heeft. Die barokke pracht beteugelt Galili ook weer met een kleinschalig (reeds bestaand) duet, dat de dans relateert aan de politieke lotgevallen van de wereld. Een indrukwekkend slotsolo weerspiegelt de momenten van vertwijfeling waar de temperamentvolle choreograaf ook wel onder gebukt gaat.

Galili kan met trots terugkijken op tien goede jaren; mede als inspirator van een prachtige groep dansers. Die lijken allen van rubber gemaakt: veerkrachtig, soepel en sterk, en dat fysiek én mentaal. Dat tien Rotterdamse dansstudenten, vooral de jongens, zich zo naadloos bij hen aansluiten is een compliment voor de opleiding. En voor de choreograaf die het avontuur van een gezamenlijke voorstelling aandurfde.

    • Isabella Lanz