Eilat voor het eerst doelwit van zelfmoordaanslag

Bij een aanslag van de Palestijnse Islamitische Jihad in het toeristenoord Eilat zijn vanochtend in de bakkerswinkel Lechamim drie Israëliers gedood en een gewond. Het is voor het eerst dat de badplaats aan de Golf van Aqaba is getroffen door een zelfmoordaanslag. De slachtoffers zijn inwoners van Eilat.

Volgens een ooggetuige droeg de Palestijn een dikke, zwarte jas, hetgeen hem gezien het warme weer bevreemdde. Maar voordat actie ondernomen kon worden bracht de man de acht tot tien kilo explosieven tot ontploffing.

Hoofdinspecteur van politie Mickey Rosenfeld zei desgevraagd te vermoeden dat de Palestijn niet alleen was. De stad werd daarom helemaal afgesloten. Of en hoe de regering zal reageren op de eerste aanslag in Israël in negen maanden is nog niet duidelijk.

De dader was de 21-jarige Mohammed Siksik uit Gazastad. De Gazastrook is omheind door hekken, muren en militaire eenheden. Siksik was lid van Islamitische Jihad en is of via een tunnel of via een smokkelroute vanuit Egypte naar Israël gekomen. Hij was volgens zijn ouders drie dagen geleden van huis vertrokken. Op een website van Islamitische Jihad werd gezegd dat de aanslag ook bedoeld is als een signaal aan Hamas en Fatah om de onderlinge strijd te staken en „de geweren weer te richten op de bezetters”.

Volgens de Israëlische legerradio hadden de Egyptische veiligheidsdiensten in de Sinaï gisteren gewaarschuwd voor een aanslag. Burgemeester Meir Halevi zei echter van niets te weten en voegde daaraan toe dat zijn stad in het geheel niet voorbereid was op zelfmoordaanslagen. Sinds in 2000 de tweede Palestijnse intifadah begon, is het relatief ver van de Westelijke Jordaanoever en Gaza gelegen Eilat gevrijwaard gebleven van Palestijns geweld.

De laatste keer dat daar een incident plaatshad was in 1992 toen militanten het strand bestormden en een bewaker doodden. De veiligheidsmaatregelen van elders in Israël kent Eilat niet. De gebruikelijke tassencontroles hebben alleen plaats in het grote, overdekte winkelcentrum, niet in hotels, kleine zaken of restaurants.