een weekeinde vol voetbal

AZ heeft zich versterkt met doelman Boy Waterman (23) en de linksbenige Marokkaan Nourdin Boukhari (26). Beiden worden gehuurd, van respectievelijk SC Heerenveen en de Franse club FC Nantes. AZ bereikte zowel met Heerenveen als met Waterman overeenstemming over een verbintenis tot het einde van het seizoen. Verlenging van de samenwerking is mogelijk. AZ heeft met Nantes ook een optie tot koop van oud-Ajacied Boukhari bedongen.

NAC heeft zaterdag voor het eerst sinds 26 november weer een competitieduel verloren. NEC maakte een einde aan de ongeslagen reeks van zeven duels van de Bredanaars. Het elftal van trainer Mario Been was met 2-1 te sterk. NAC had het aan Edwin Zoetebier te danken dat de wedstrijd voor rust nog niet beslist was. Met een aantal uitstekende reddingen voorkwam de doelman een grote achterstand voor de onherkenbaar spelende ploeg van coach Ernie Brandts, die zich woensdag ten koste van FC Twente knap plaatste voor de kwartfinales van het bekertoernooi.

Manchester United heeft zich geplaatst voor de vijfde ronde van de FA Cup. De club won, met doelman Edwin van der Sar op de bank, met 2-1 van Portsmouth. Beide doelpunten van United kwamen op naam van Wayne Rooney, die pas na een uur in het veld kwam. Vooral zijn tweede goal was van grote schoonheid. Vanaf de rand van het strafschopgebied stifte hij de bal over de doelman. Via de onderkant van de lat stuitte de bal in het doel.

Ook Chelsea kwalificeerde zich eenvoudig, door het twee divisies lager spelende Nottingham Forest met 3-0 te verslaan. Die stand was al bij rust bereikt. De bekritiseerde Andrei Sjevtsjenko opende na negen minuten de score. Didier Drogba en John Obi Mikel maakten de andere treffers. Oud-Feyenoorder Salomon Kalou viel na zestig minuten in.

Arsenal moet tegen Bolton Wanderers op herhaling. Zonder de geblesseerde Robin van Persie kwamen ‘The Gunners’ niet verder dan 1-1. Lange tijd was uitschakeling zelfs dichtbij voor Arsenal. Kolo Touré maakte twaalf minuten voor tijd gelijk.

De crisis bij de Belgische club Club Brugge is compleet. Nadat zondag manager Marc Degryse was opgestapt, ontsloeg het bestuur de trainers Emilio Ferrera en Franky Van der Elst. Die maatregel volgde na de 1-0-thuisnederlaag van zaterdag tegen Roeselare. Brugge staat een straatlengte achter op Racing Genk en Anderlecht, de twee teams die in België de titelstrijd bepalen. De raad van bestuur heeft Cedomir Janevski aangesteld als coach tot het einde van het seizoen. Janevski was eerder als assistent van de Noor Trond Sollied werkzaam bij Brugge.

Niet voor het eerst dit seizoen hielp Jan Vennegoor of Hesselink zijn club Celtic zondag aan de overwinning. De Nederlandse spits maakte in de blessuretijd van de uitwedstrijd tegen Inverness het winnende doelpunt: 1-2. Direct daarna mocht Vennegoor of Hesselink met een rode kaart vertrekken. De Tukker, die al geel op zak had, verliet het veld om zijn treffer met de fans van Celtic te vieren. Daarvoor kreeg hij zijn tweede gele kaart.

Werder Bremen nam de eerste plaats in de Duitse competitie in door een 3-0 zege op Hannover 96. Markus Rosenberg, afgelopen week overgekomen van Ajax, viel zeven minuten voor tijd in. Tim Borowski bracht de tegenstander van Ajax in het UEFA-Cuptoernooi al na vijf minuten op voorsprong. Ook Hugo Almeida en Per Mertesacker scoorden. Miroslav Klose miste een strafschop. Medekoploper Schalke 04 won een dag eerder met 3-1 in Frankfurt.

Real Madrid blijft wisselvallig presteren. De Madrilenen verloren zaterdagavond met 1-0 bij Villarreal. De zege van de thuisclub was verdiend. De jonge middenvelder Marcos maakte halverwege de tweede helft de luid bejubelde treffer in het stadion El Madrigal. Real, met Ruud van Nistelrooy, kwam er aanvallend niet aan te pas.

Een grote vechtpartij in een regionale voetbalwedstrijd in Italië heeft het leven gekost aan een manager van een voetbalclub. Hij zakte in elkaar toen hij tijdens Sammartinese-Cancellese vechtende spelers uit elkaar wilde halen. Onderzoek moet uitwijzen of hij aan een hartstilstand is overleden of aan de gevolgen van de knokpartij. De politie pakte twintig mensen op. De Italiaanse amateurliga schrapte alle wedstrijden in Calabrië om een signaal af te geven dat geweld niet kan op de velden.