Denktank wil symbool in zee

Het nieuwe kabinet moet een vliegveld in zee aanleggen of een kunstmatig eiland voor de kust bouwen met een gigantisch kunstwerk dat een symboolfunctie krijgt voor Europa zoals het Vrijheidsbeeld voor de Verenigde Staten.

Dit bepleit een denktank van vooraanstaande bestuurders, academici en opinieleiders afkomstig uit de overheid, politiek en het bedrijfsleven in een vanmiddag gepubliceerd manifest.

De Denktank Public Space stelt „een paar aansprekende werken voor die de symbolen worden van het nieuwe Nederland”. Deze projecten van „grootse, meeslepende architectuur in combinatie met cultuur, ingenieurswerken of bedrijfsleven moeten Nederland weer trots maken op wat het presteert”. Ze moeten de nationale identiteit versterken en Nederland weer een mondiaal tot de verbeelding sprekende natie maken.

De informateur van het nieuwe kabinet, Herman Wijffels, was tot 1 januari lid van de denktank. Verder maken hiervan onder meer deel uit: Tjibbe Joustra (nationale coördinator terrorismebestrijding), Loek Hermans (voorzitter MKB Nederland), Ralph Pans (voorzitter Vereniging Nederlandse Gemeenten), Arthur Docters van Leeuwen (voorzitter Autoriteit Financiële Markten) en de Eerste Kamerleden Niek Ketting (VVD), Jos Werner (CDA) en Ed van Thijn (PvdA).

    • Roel Janssen