De nuchtere terzijdes van Heertje maken het verschil

Foto Deen van Meer 'Het Verschil' van Rob de Graaf door Brigitte van Gool Producties regie: Ruut Weissman premire 25.01.07 in de Meervaart Amsterdam op de foto: Wende Snijders fotograaf Deen van Meer, aangesloten bij de beroepsvereniging van fotografen GKf bij gebruik naamsvermelding verplicht deze foto mag vrij van auteursrechtvergoeding gebruikt worden voor persdoeleinden in het kader van de produktie fotograaf Deen van Meer Oudezijdsvoorburgwal 221 1012 EX Amsterdam tel.: 06.53617774 Postbank 3560388 t.n.v. In Beeld email: deeninbeeld@wanadoo.nl
Foto Deen van Meer 'Het Verschil' van Rob de Graaf door Brigitte van Gool Producties regie: Ruut Weissman premire 25.01.07 in de Meervaart Amsterdam op de foto: Wende Snijders fotograaf Deen van Meer, aangesloten bij de beroepsvereniging van fotografen GKf bij gebruik naamsvermelding verplicht deze foto mag vrij van auteursrechtvergoeding gebruikt worden voor persdoeleinden in het kader van de produktie fotograaf Deen van Meer Oudezijdsvoorburgwal 221 1012 EX Amsterdam tel.: 06.53617774 Postbank 3560388 t.n.v. In Beeld email: deeninbeeld@wanadoo.nl Meer, Deen van

Het VerschilDoor Brigitte van Gool Producties. Tournee t/m 7/6. Informatie: www.bvgool.nl

***--

Een jonge vrouw uit het noorden zoekt rust in een huis achter de Andalusische heuvels. Maar er dolen spookgestaltes rond, twee mensen die model staan voor alle vervolgden van alle tijden. Dit is het uitgangspunt van Het Verschil, eigenlijk een aaneenschakeling van stijlbreuken.

Regisseur Ruut Weissman, leidde elf jaar geleden het stuk Tip Top, over het vooroorlogse joodse amusement. Het Verschil is een thematisch vervolg. Ook nu speelt Jenny Arean als zangeres aan de zijlijn een voorname rol. De vocale expressie van Wende Snijders is het middelpunt.

Het resultaat is een associatief geweven vlechtwerk. Maar wat zich wreekt, is dat de teksten uit twee verschillende theaterwerelden komen. De declamatieteksten van Rob de Graaf zijn zo vaag mogelijk gehouden. De gedetailleerde liedteksten van Jurrian van Dongen, Ivo de Wijs en George Groot maken meer indruk omdat ze veel beeldender zijn.

Af en toe stapt standup comedian Raoul Heertje naar voren, die met actuele grappen vertaalt. Hij compenseert het zweverige van Het Verschil met nuchtere terzijdes. Zo direct zou de voorstelling vaker mogen zijn.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder