Celstraf vanwege illegale artsen

Voor het illegaal tewerkstellen van Zuid-Afrikaanse artsen en verpleegkundigen en voor belastingfraude heeft de officier van justitie in Amsterdam vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maand voorwaardelijk, geëist tegen de directeur van de Stichting Zorg Medisch Specialisten.

Deze stichting haalde in de periode 1999-2002 36 artsen en verpleegkundigen naar Nederland. Er was destijds een groot tekort aan medici. Zij gingen aan het werk in niet-universitaire ziekenhuizen, formeel bleven ze in dienst van de Stichting Zorg Medisch Specialisten. Het waren, zo erkent ook justitie, allemaal goed gekwalificeerde medici.

Het gaat in deze zaak vooral om de vraag of verdachte Frans Loenen, de directeur van de stichting die overigens geen bezwaar heeft tegen vermelding van zijn volledige naam, van de overheid toestemming had voor zijn werkwijze. Zo verklaarde een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) tijdens een verhoor bij de rechter-commissaris: „Het optreden van de heer Van Loenen was gezien de problematiek van de tekorten aan medisch-specialisten een schot in de roos.” Toenmalig directeur H. Schoof van de IND erkende in een verhoor dat immigratiedienst de stichting had goedgekeurd.

Volgens justitie was het onwettig dat de medici in eerste instantie aan het werk gingen met een toeristenvisum. Dat gold ook voor het opstellen van een maatschapsovereenkomst die dezelfde dag ontbonden werd. Volgens de verdachte had VWS de suggestie gedaan om op deze manier de aanvragen te versoepelen. Volgens zijn advocaat Cees Korvinus heeft hij een wezenlijk belang van de volksgezondheid gediend. „Door de overheid is bij herhaling te kennen gegeven dat zijn activiteiten een belangrijke bijdrage leverden aan de toen bestaande problemen.” Officier van justitie Jos van Leijen vindt dat van toestemming geen sprake was.

Uitspraak 26 februari.