Astronauteneten

300 g wortels1 rode paprika1 ui100 g shiitake2 knoflooktenen120 g droge volkoren broodkruimelstijmblaadjesscheutje plantaardige olieselderij- of venkelzaadzout en witte peperVoor de saus:175 g tofu250 ml sojamelkscheutje rijstazijn

Een bericht uit 1998: astronauten die een tijdje op Mars verblijven moeten daar zelf in mini-broeikasjes hun groente gaan verbouwen omdat het sturen van voedsel duur is. Het in een baan om de aarde brengen van bijvoorbeeld één kilo suiker kostte toen 40.000 gulden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die verwachtte tussen 2010 en 2020 vanuit een station in de ruimte astronauten naar de maan en Mars te zullen sturen, verzocht kok Rupert Spies, als docent verbonden aan de Cornell University, recepten voor astronautenmaaltijden te ontwikkelen die niet te sterk mochten ruiken en niet smakelijk hoefden te zijn omdat je in de ruimte toch niet goed proeft. Bij voorkeur moest de maaltijd aan het bord blijven plakken want in een spaceshuttle zijn rondzwevende biefstukken lastig.

Overigens kun je nu modern astronautenvoedsel, snoepgoed en véél souvenirs bestellen via www.countdowncreations.com.

De naam van een vega-NASA-maaltijd voor 4 personen uit 1998: drumsticks met tofusaus. In het originele recept wordt in acht kleine ‘burgers’ een klein gekookt worteltje gestoken, zodat ze een beetje op een drumstick lijken. Kook de wortels gaar, laat ze goed uitlekken en pureer ze. Bak in een koekepan in een scheutje olie de gesnipperde ui, paprika, uitgeperste knoflooktenen en de in plakjes gesneden shiitakehoedjes. Doe dit mengsel en de wortelpuree in een kom en meng met ongeveer een halve theelepel tijmblaadjes en selderijzaad en naar smaak peper en zout. Vorm er 4 ballen van gelijke grootte van en druk ze plat. Wentel ze door het broodkruim en bak ze enkele minuten aan beide kanten in olie in een koekenpan. Maal in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer de tofu, sojamelk en rijstazijn tot een gladde saus.

Anne Scheepmaker

Morgen: kashmir garam masala

    • Anne Scheepmaker