Aanslag shi’itische moskee in Pakistan: vijftien doden

Bij een zelfmoordaanslag in het noordwesten van Pakistan zijn zaterdag zeker vijftien mensen gedood en meer dan dertig gewond geraakt. De dader blies zichzelf op in de stad Peshawar, te midden van een groep agenten die een shi’itische moskee bewaakte waar de jaarlijkse religieuze plechtigheid Ashura werd voorbereid. Onder de doden is de lokale politiechef.

De religieuze processie die circa tweeduizend shi’ieten vandaag in de stad hielden werd begeleid door honderden politieagenten en in de gaten gehouden door scherpschutters. Ambulances reden uit voorzorg mee.

De aanslag van zaterdag is niet opgeëist. In het verleden werden tijdens Ashura in Pakistan vaker aanslagen gepleegd door sunnitische extremisten. Doorgaans leven sunnieten (80 procent van de moslims) en shi’ieten in Pakistan vreedzaam samen, maar beide kanten worden verantwoordelijk gehouden voor aanslagen die jaarlijks tientallen levens eisen.

De minister van Binnenlandse Zaken zei vandaag het leger in te zullen zetten in gebieden waar geweld wordt verwacht. (AP)