7 redenen om uit te gaan

De Turkse popdiva Sezen Aksu
De Turkse popdiva Sezen Aksu

Europa

Utrecht, Gildstraat 73.Telefoon (030) 271 40 81.Keuken open 17.30-22.00, ma gesloten.Grieks, zakelijk, tapas/mezze.Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 19,00 euro.Categorie: Kindvriendelijk.

Legendarisch buurtrestaurant dat heel Wittevrouwen weet te vinden. Het voelt aan als een typisch Griekse taverna, waarbij het prijsniveau valt af te lezen aan de eenvoudige entourage. De kaart doet meer verwachten dan sla bedekt met grote hoeveelheden vlees. De correcte, informele en kindvriendelijke bediening zorgt voor een gemoedelijk avondje.

uitstekend | Kom al jaren in deze zaak en het is hier heerlijk. De bediening is erg vrolijk en gastvrij. De eigenaar is echt het zonnetje in huis. Een heerlijke, uitgebreide menukaart en ook erg belangrijk: goed eten voor een mooie prijs! (11-04-2006 M. G. te Utrecht)

goed | Echt een gezellig, leuk en restaurant. De opvallende muurschilderingen zijn erg grappig. Leuk, zo midden in een woonwijk. Er waren opvallend veel kinderen, wat ik een voordeel vind. Lekker eten, heerlijk toetje en superaardige bediening! (13-02-2006 A. A. te Utrecht)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 NACHTCLUB

Nachtklup

Rotterdam: Off_Corso. Tijd: 22.00-03.00u. Gratis. Inl: www.off-corso.nl

De Foyer van Off_Corso wordt tot en met woensdag omgetoverd tot ‘Nachtklup’ met elke avond een verrassend, ‘jazzy’ programma. Een van de eregasten en tevens de openingsact is Jules Deelder, nachtburgemeester van Rotterdam. Deelder treedt vanavond op met zijn vaste saxofonist Ger ‘sax’, die de platen live zal begeleiden. Ook aanwezig zijn Rotterdamse grafisch ontwerper en ‘conceptontwikkelaar’ Martin Roedolf, en Martin de Korte (Barkode), die zal zorgen voor een experimentele dj-set opgebouwd uit jazz uit de jaren ’20 en ’30, filmdialogen en soundscapes.

3 Literatuur

Adriaan van Dis & Dirk Tanghe

Utrecht: Café Van Wegen. Tijd: 20.00u. Toegang gratis, consumptie verplicht. Inl: www.slau.nl

SLAU-redacteur Ed van Eeden gaat vanavond in gesprek met Adriaan van Dis over zijn onlangs verschenen roman De wandelaar. Het boek gaat over een man, die dankzij een hond de wereld van vluchtelingen, illegalen en zwervers ontdekt. De titel is ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhoff, dat bij wijze van opening zal worden voorgedragen door de Utrechtse theatermaker Dirk Tanghe. Tanghe zal ook het wandelgedicht ‘Mijn stap is zo breed als het pad’ voordragen, uit Totok, de enige dichtbundel die Van Dis publiceerde.

4 Muziek

Sezen Aksu

Amsterdam: Concertgebouw. Tijd: 20.15u. Het festival duurt van 29 januari t/m 21 april. Kaarten: 0900-0192. Inl: www.turkey-now.info

Tot en met 21 april vindt het Turkey Now Festival plaats in Amsterdam en Rotterdam. Op het programma staat muziek, toneel, dans en film. Het festival gaat vanavond van start in het Concertgebouw met een optreden van de Turkse popdiva Sezen Aksu, begeleid door het Metropole Orkest. De ‘koningin van de Turkse pop’ heeft verkocht al meer dan 22 miljoen albums. Dit concert is morgen te zien in De Doelen in Rotterdam.

5 GESPREK

Women Inc. – gelijke beloning

Amsterdam: Pakhuis de Zwijger. Tijd: 20.00-21.30u. Toegang: gratis. Inl: www.women-inc.nl

In Nederland zijn loonverschillen groter dan in omringende landen: zo’n 20 tot 30 procent. Een deel is begrijpelijk: mannen zitten vaak op hoge posten, vrouwen werken vaak parttime. Maar buiten deze factoren verdienen vrouwen toch nog 7 procent minder dan mannen. Paulien Osse (Loonwijzer en Werkgroep Gelijk Loon) roept op het heft zelf in handen te nemen om gelijk beloond te worden en laat zien hoe je dat doet.

6 GESCHIEDENIS

Lezing over Groningse studenten en hun Academie

Groningen: Geertsemazaal, Academiegebouw. Tijd: 16.30u. Toegang: gratis. Inl: www.rug.nl/studium

Historicus Pieter Caljé dook in de levens van studenten die tussen 1800 en 1900 in Groningen neerstreken. Hij reconstrueerde levens van vijf cohorten studenten en schreef een cultuurgeschiedenis van het Groningse studentencorps Vindicat atque Polit. De sociale, culturele geschiedenis van studenten verbindt hij met sociale, politieke en geografische langetermijnprocessen in de 19e eeuw. Op deze wijze geeft Caljé in zijn lezing een kleurrijk beeld van de universiteit als maatschappelijke instelling.

7 FILM

In kort bestek: Night on Earth

Den Bosch: Verkadefabriek. Tijd: 19.30u. Inl/res: 073 6818150 & www.verkadefabriek.nl

In de reeks ‘In kort bestek’ worden films vertoond waarbij een hoofdrol is weggelegd voor architectuur. Verschillende perspectieven op ogenschijnlijk doodnormale zaken als betonnen muren en stalen constructies, stadsbuurten en vinexwijken, cement en asfalt. Vanavond: Night on Earth (1991) van Jim Jarmusch. Deze klassieker toont vijf verschillende nachtelijke taxiritten in New York, Los Angeles, Parijs, Rome, Helsinki.