7 redenen om thuis te blijven

Ze nemen het vocht op Dry-Zone schoenendrogers
Ze nemen het vocht op Dry-Zone schoenendrogers

Levende en overleden sterren

www.deadoraliveinfo.com

Zo nu en dan is het geweldig om weer eens over vroeger te beginnen. Weet je nog, toen Lassie nog op televisie kwam? En de muziek waar je ooit naar luisterde, TLC of Falco met zijn wereldhit Jeanny? Wat een heerlijk jeugdsentiment. Maar wat is er eigenlijk met deze beroemdheden van weleer gebeurd? Leven ze eigenlijk nog wel? De tijd eist zijn tol en sommige sterren worden oud, anderen zijn inmiddels overleden. Om te weten of jouw jeugdidool nog in leven is, kun je terecht op deze site. Met de zoekfunctie kom je er in no time achter dat een van de zangeressen van TLC – wie herinnert zich Waterfalls niet? – niet meer onder ons is. Lisa ‘Left Eye’ Lopes overleefde in 2002 een auto-ongeluk niet. Ook de Oostenrijkse zanger Falco overleed, in 1998, bij een verkeersongeluk. Gelukkig nog wel in leven blijkt Sir Edmund Hillary, de bergbeklimmer die in 1953 als eerste mens de top van de Mount Everest bereikte. Naast het online grasduinen in lijsten met levende en overleden internationale sterren, zijn er ook enigszins morbide spelletjes waarin je moet raden of de beroemdheden nog in leven zijn. (MvdM)

2 Reportage

Spoorloos

Ned 1, 21.10-22.05u.

De 10-jarige Eline is het eerste uit China geadopteerde kind dat haar biologische ouders terugvindt. Een lokale journalist kwam een echtpaar op het spoor dat beweerde de biologische ouders van het meisje te zijn. Spoorloos werd ingeschakeld om het verhaal te checken. Nederlandse adoptiebureaus vrezen nu dat er geen kinderen meer uit China geadopteerd mogen worden, als bekend wordt wie een kind te vondeling heeft gelegd.

3 Anatomie

Anatomie voor beginners

Tien, 22.30-23.00u.

De eerdere samenvatting die Tien begin deze maand uitzond, zorgde voor veel ophef. CDA-Kamerlid J. Atsma liet weten dat hij ‘over zijn nek ging’ van de show, waarin de Duitse anatomieprofessor Gunther von Hagens en de Britse patholoog John A. Lee mensen ontleden. Doel van het programma is informatie geven over onder meer het voortplantingssysteem. Tien zendt de show twee weken lang van maandag tot donderdag uit.

4 Waargebeurd

I Shouldn’t Be Alive

Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Mensen die moeten vechten voor hun leven doen het in films altijd goed. Vaak zit je op het puntje van je stoel: overleeft de held dit ongeluk? In I Shouldn’t Be Alive zien we waargebeurde verhalen. Niet alleen de reconstructies en getuigenissen, ook de wetenschappelijke simulaties van de processen die zich in het menselijk lichaam afspelen zijn indrukwekkend. Zie hoe mensen ontsnappen aan de dood na bijvoorbeeld een ontvoering.

5 Spelen

Playmais

In speelgoedwinkels en via internet, vanaf circa 4,95 euro

Het regent alwéér en de kinderen hangen druilerig rond in huis. De lego ligt over de vloer verspreid, alle boekjes zijn al drie keer voorgelezen. Wat nu? Playmais is leuk spul waarmee ze zich wel een tijdje kunnen vermaken. Het lijkt een beetje op van die verpakkingschips die alle kanten op springen als je een doos uitpakt met breekbare spullen. Playmais is gemaakt van gepofte maïs, water en (natuurlijke) levensmiddelenkleurstoffen. De gekleurde ‘chips’ (korte, dikke staafjes) kun je met een klein beetje water aan elkaar vastplakken. Ze blijven zitten door de werking van het maïszetmeel. Het houdt een beetje het midden tussen kleien en plakken. Zo kun je er van alles mee bouwen: beesten, huisjes, slingers. De stukjes zijn scheurbaar, knipbaar, snijdbaar en buigbaar. En het is nog biologisch verantwoord ook, want het is volledig afbreekbaar. (CK)

6 Drogen

Dry-zone schoenendroger

Bestellen op dmailstore.nl, richtprijs 29 euro

Januari betekent zoveel als natte schoenen, natte jassen en natte rugzakken. Dan wel door sneeuw, dan wel door regen. Bij het thuiskomen worden die het liefst zo snel mogelijk onder de verwarming gedropt om te drogen en dat blijkt meestal geen ideale techniek. Want als je ’s ochtends diezelfde schoenen weer aantrekt, is de binnenkant meestal nog koud en nat. Dry-zones zouden daarvoor de oplossing bieden. Dry-zones zijn vochtabsorberende zakjes om kleding, schoenen en rugzakken te drogen. Ze bestaan uit speciale kristallen die in een natte omgeving vocht opnemen en schimmel voorkomen. Ze zijn bovendien herbruikbaar. Want als de zakjes tien à vijftien keer zijn gebruikt, volstaat het om ze even op te warmen (op de verwarming of in de microgolfoven), zodat het vocht uit de kristallen wegtrekt. Met afsluitbare tas om ze mee te nemen. (EB)

7 Virtueel concert

Di-rect in Second Life

TMF, 17.30-18.00u.

Tim, Spike, Jamie en Bas, samen de Haagse rockband Di-rect, geven vanavond een exclusief concert. En toch kan iedereen meegenieten. Di-rect treedt in de virtuele wereld Second Life op voor circa veertig genodigden, maar tegelijkertijd wordt het concert in First Life uitgezonden op TMF. Een ‘cadeautje’ van TMF, het management van Di-rect en DNBmedia, dat het concert technisch ondersteunt. Terwijl het viertal de virtuele wereld op zijn kop zet, staan ze in werkelijkheid in een studio in Hilversum. Daar komt het geluid vandaan. Om ze ook echt te laten rocken, zit een team van zo’n twintig man bij DNBmedia achter de computer. Ruben Blanke van DNBmedia: „Het zijn een soort poppenspelers, zij zorgen voor de bewegingen.” Om de kijker te overtuigen dat het concert écht live is, staan op alle locaties camera’s. „Alles wat je in Second Life ziet, gebeurt ook echt in First Life.” (LvdS)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Claudia Kammer, Mees van der Made en Leoni van de Schraaf.