‘250 doden bij gevechten Irak’

Amerikaanse en Iraakse militairen hebben gisteren 250 gewapende opstandelingen gedood bij de Zuid-Iraakse stad Najaf. Dat werd gisteravond laat bevestigd door bronnen binnen het Iraakse leger, de politie en de politiek.

Bij de gevechten, die de hele dag duurden, waren Amerikaanse tanks en helikopters betrokken. Twee Amerikaanse militairen kwamen om toen hun helikopter neerstortte. Een Iraakse officier zei dat F-16’s de omgeving bombardeerden. Onduidelijk is, wie de opstandelingen waren.

Volgens de gouverneur van Najaf hadden de opstandelingen zich verscholen in de boomgaarden aan de rand van Najaf. Daar zouden ze een aanval op hoge shi’itische geestelijken hebben voorbereid. Vandaag is de climax van het shi’itische Ashura-festival, waarbij de 7de eeuwse strijd wordt herdacht die heeft geleid tot de splitsing in de islam tussen sunnieten en shi’ieten. (Reuters, AP)

zie ook pagina 16 en 17