iTunez en iPodz: kopiëren maar

itunes.pngPffrrt, hebberds van NRC, schrijf eens over iets anders dan die voorspelbare iPodjes, reageert een trotse bezitter van de Archos AV-400 mediaspeler. Gelijk heeft ie. Maar hoe kom je los van de meestgebruikte muziekspeler van dit moment? Volgens de Consumentenbond is dat lastig: de iTunes Store verplicht kopers van legale muziek tot het gebruik van een Apple iPod. Machtsmisbruik van de grootste online muziekwinkel van dit moment, zeggen criticasters.
Onzin. Met een simpele omweg (riep iemand daar workaround?) staat elke aanschaf van de iTunes store op elke mp3-speler die je wilt. Legaal. Dacht ik.

Volgens de gebruiksvoorwaarden van de iTunes Store mag je een beveiligd liedje in Apple’s eigen AAC-formaat op vijf computers en iPods gebruiken. Belangrijker: je kunt er ook een audio-cd van branden. Bijvoorbeeld om in de auto te draaien. En er is niets dat de gebruiker in de weg staat om die schijf weer te rippen in mp3-formaat en het op elke geluidsdrager af te spelen. Dat kan al jaren zo, sinds het begin van de iTunes Store.
Het stappenplan voor een digitale kopie in tien minuten:

  1. Koop via iTunes een album in de iTunes Store.
  2. Maak er een playlist van en brand die als audio-cd op een cd-r (cd-rw als je echt zuunig bunt)
  3. Importeer de audio-cd weer als mp3. Als je dat weer in iTunes doet blijven de tracknamen ook gehandhaafd. (zie afbeelding)
  4. Sluit een mp3-speler naar keuze aan op je computer en sleep de bestanden daar via Windows Verkenner naar toe.
  5. Er zijn nog andere workarounds (zie reacties)

Nog even over beschermde audioformaten en muziekwinkels: de liedjes in Sony’s Connect Store worden geleverd in Sony’s eigen Atrac-formaat en werken daarom ook niet op iedere digitale muziekspeler. En liedjes in het beschermde Windows Media Audio formaat doen het niet op een iPod.

Compatibiliteit is dus in alle online muziekwinkels ver te zoeken. Tenzij je de bestanden kopieert naar mp3-tjes zonder DRM. Maar bij Atrac en WMA kun je in de meeste gevallen alleen analoge kopieën maken. Dat kost meer tijd, en je moet ook nog eens alle tracknamen handmatig inkloppen.
Wat dat betreft maakt iTunes Store het zijn klanten nog relatief gemakkelijk. Je krijgt er zelfs een afbeelding van het cd-hoesje bij cadeau. Het kwalijkste van de iTunes muziekwinkel is dat de muziek in een beperkte geluidskwaliteit (128 kbit/s AAC) wordt geleverd. Daar is helaas nog geen workaround voor.

    • Marc Hijink