Van Basten blij met keuze Afellay

Bondscoach Marco van Basten is verheugd dat PSV-voetballer Ibrahim Afellay gisteren heeft gekozen voor het Nederlands elftal. „Ik ben blij dat Ibrahim heeft aangegeven ook in de toekomst voor Nederland te willen uitkomen. Hij is een goede voetballer met veel kwaliteiten, die, als hij zich blijft ontwikkelen zoals nu bij PSV, waarschijnlijk komende jaren een belangrijke rol kan spelen voor Oranje.”

De middenvelder van landskampioen PSV stelde Van Basten gisteren op de hoogte van zijn besluit. De Nederlander van Marokkaanse afkomst speelde al in Jong Oranje, maar twijfelde over de definitieve keuze tussen Nederland en Marokko.

Een moeilijk keus, aldus Afellay: „Na één en ander zorgvuldig te hebben overwogen, heb ik besloten mijn interlandcarrière in Nederland voort te zetten. Ik wil hierbij benadrukken dat deze beslissing een hele moeilijke is geweest. Enerzijds heeft gevoel een rol gespeeld, anderzijds ben ik in Nederland geboren en heb ik hier mijn voetbalopleiding genoten.”

Van Basten: „Ik ben me er van bewust dat hij voor een zeer moeilijke keuze stond. Hoewel hij is geboren en opgegroeid in Nederland, weet ik dat hij zich in zijn hart ook erg verbonden voelt met Marokko en de Marokkaanse gemeenschap. Het is belangrijk dat hij alle tijd heeft genomen om tot een weloverwogen keuze te komen.” In een verklaring gaf Afellay aan dat hij lang heeft getwijfeld: „Uitkomen voor Oranje of het Marokkaanse elftal is voor mij een eer. Het spelen voor het Nederlands elftal komt mijn ontwikkeling als speler van PSV echter ten goede, omdat onder andere de Nederlandse competitie stil ligt ten tijde van interlands van Oranje.”

Afellay: „Ik wil mijn diepste respect richting Marokko betuigen. Het verzoek aan mij om uit te komen voor het Marokkaanse nationale elftal heeft me gestreeld. Desalniettemin acht ik de keuze om in de toekomst voor het Nederlands elftal te spelen de juiste. Ik hoop dan ook op een plezierige en succesvolle tijd bij Oranje.”

Door een liesblessure mist Afellay de interland van Oranje op 7 februari tegen Rusland. Om deze reden maakte hij geen deel uit van de voorlopige selectie, die dinsdag bekend werd gemaakt. (ANP)