Ultramagnetic MC’s: The Best Kept Secret

Ultramagnetic MC’s: The Best Kept Secret (DMAFT Records) ***--
Ultramagnetic MC’s: The Best Kept Secret (DMAFT Records) ***--

Ultramagnetic MC’s:The Best Kept Secret(DMAFT Records)

Er is een dunne lijn tussen het chaotische raaskallen van een zwerver met een pimpelpaarse sjaal die in een stevige LSD-trip is blijven hangen en de bizarre taferelen die oldschoolrappers Ultramagnetic MC’s schetsen in hun karakteristieke off beat-rapstijl, waarbij hun warrige woordenstromen zich geen moment voegen naar het ritme waar ze overheen worden gedrapeerd. Op dit comebackalbum klinken de mannen die meer dan twintig jaar geleden hun collega’s leerden hoe ze dwars door alle hokjes heen konden rappen, stuurlozer en arroganter dan ooit.

Het is nog steeds gespleten persoonlijkheid Kool Keith die het felste schijnt, terwijl de raps van partner Ced Gee vermoeiend en ongeïnspireerd klinken. Volstrekte eigenzinnigheid maakte van Ultramagnetic MC’s pioniers en hun invloed is vooral in de undergroundrap nog steeds volop hoorbaar maar de heren maken zich er nu wel erg makkelijk van af, met rommelige, campy collages waarop heel vaak over fellatio wordt gerapt.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele