Tolvignetontwijkend eetgedrag

In Antwerpen geniet Joep Habets de klassieke Belgische keuken in een trendy entourage

De kleine gastronoom is weer eens de dupe. Wie gewoon is een maal per jaar bezuiden Wuustwezel de lokale keuken te beproeven ziet binnenkort bij de grens een financiële slagboom opgericht. Het eetteam spoedt zich daarom nog snel voor de invoering van het Belgische tolvignet naar Antwerpen.

Wordt de Belgische keuken vaak gesavoureerd in een oubollige ambiance, bar-restaurant Lux biedt een trendy entourage en neemt op het bord de klassieke gerechten als uitgangspunt. Het helpt natuurlijk dat de traditionele Belgische keuken bij de gastronomische voorhoede een periode van herwaardering beleeft.

Lux ligt net ten noorden van het centrum van Antwerpen aan een van de oude havendokken die nieuw leven krijgen ingeblazen. Vroeger was in het statige herenhuis een Poolse rederij gevestigd. Veel is in oude luister hersteld, parketvloeren, marmeren zuiltjes en met bladgoud belegde plafonds. Men heeft niet geschroomd daar eigentijdse elementen aan toe te voegen, zoals een sereen vormgegeven bar en een uit glas en roestvrij staal opgetrokken liftkoker. Deze opulente ambiance trekt een gemengd publiek van zakenlieden, echtparen, vriendinnen en jonge mensen uit de creatieve sector. Ze nestelen zich aan het raam met zicht op het Bonapartedok of bij een van de open haarden.

De keuken van Lux presenteert veelal traditionele bereidingen, soms in een eigentijdse interpretatie. Cappuccino van bisque klinkt verontrustend als een modieus – hoewel voor de culinaire trendsetter al weer gedateerd – gerecht maar blijkt gewoon een goede, romige kreeftensoep. Uit het klassieke Belgische restaurantrepertoire kies ik de kroket van drie soorten kaas in een niet-klassieke combinatie met een plak groenteterrine. De driehoekige, platte kroket is van binnen niet helemaal warm en de begeleidende sla is niet aangemaakt. Het gerecht wordt gered door de vol smakende groenteterrine met een fraaie doorsnede.

Groentebereidingen blijken het sterke punt van Lux. De gestoomde kabeljauw met rode wijnsaus ligt op fijn gekruide prei à la crème. Bovenop ligt gefrituurde, ragfijn gesneden prei. Het is een meer dan vorstelijke hoeveelheid, daardoor ontstaat een droog mondgevoel. De presentatie is wat nonchalant. Bij een ander visgerecht pakt de presentatie beter uit. De verrukkelijke vlaswijting is bedekt met een smaakrijk korstje en gaat vergezeld van onder meer licht gedroogde tomaat en aubergine.

De chef kan niet alleen met vis en groenten uit de voeten maar ook vlees. De perfect gebakken ossenhaas is mals en heeft toch nog beet. De combinatie met paddestoelen en gekarameliseerde witlof blijkt ook hier terecht klassiek.

De Rully, doorgaans een ideale lunchwijn, is bescheiden van smaak. Hij komt niet tot volle ontplooiing bij de visgerechten. De aperitiefwijn had meer pit. In het dessertaanbod is de dame blanche onweerstaanbaar. Het vanille-ijs heeft in Italiaanse stijl een licht karakter, de warme chocoladesaus is naar behoren. Met een schijfje stervrucht, een plakje kiwi en een moot vijg ligt op het bord veel overbodig fruit.

De rekening bedraagt 60 euro per persoon, de prijs van het tolvignet.

Bar-restaurant Lux, Adriaan Brouwerstraat 13 / Sint-Aldegondiskaai 20 Antwerpen, 00 31 (0)3 2333030, www.luxantwerp.com
    • Joep Habets