The Decemberists: The Crane Wife

The Decemberists: The Crane Wife (EMI) ****-
The Decemberists: The Crane Wife (EMI) ****-

The Decemberists:The Crane Wife (EMI)

The Decemberists is een radicaal onhippe band uit Oregon, Amerika, die toch een groot publiek weet te bereiken. Met het liedje ‘16 military wives’ van de vorige cd, Picaresque, had de groep een hit in Nederland, waarna ook alle concerten uitverkocht raakten. De band rond zanger Colin Maloy bestaat uit vijf ingenieuze muzikanten met wie hij hecht en gedreven samenspeelt. Op de vierde cd The Crane Wife is de folk-achtige rockmuziek nog epischer dan eerst; Meloy zingt bondige verhalen over oorlogsweduwen en vrouwen die in kraanvogels veranderen. Als ondersteuning van zijn gelijkmatige dictie is daar de voorwaartse kracht van de fiddle, de repetitieve gitaaraccenten en de dravende drums. The Crane Wife is stoerder dan Picaresque. Soms neigt een nummer naar de dreun van Led Zeppelin of het perfecte radiogeluid van Steely Dan (‘Perfect crime’). De sfeer verandert van ijselijk tot gelaten tot feestelijk: The crane wife is een muzikaal hoogtepunt. The Decemberists treedt op 21/2 op in Paradiso, Amsterdam.

HESTER CARVALHO