Test op internet voorspelt kans op zwangerschap

In een model dat de kans op een spontane zwangerschap berekent bleken de leeftijd van de vrouw en duur van de onvruchtbaarheid doorslaggevend. Foto Jupiterimages Holding Pregnant Belly
In een model dat de kans op een spontane zwangerschap berekent bleken de leeftijd van de vrouw en duur van de onvruchtbaarheid doorslaggevend. Foto Jupiterimages Holding Pregnant Belly Jupiterimages

Paren die moeite hebben om een kind te krijgen, kunnen op internet de kans bepalen dat er toch spontaan een zwangerschap komt. Dat gebeurt met een door het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam ontwikkeld rekenmodel. Bij een test in 38 Nederlandse ziekenhuizen bleek dit model de zwangerschapskans tot op een paar procentpunt te voorspellen (Human Reproduction, februari).

Voor de berekening van de zwangerschapskans moet de vrouw haar leeftijd invullen en de duur van de onvruchtbaarheid, plus of ze al dan niet eerder zwanger is geweest. Ze moet verder een min of meer regelmatige cyclus hebben (tussen 23 en 35 dagen met een variatie van maximaal zeven dagen) en er moet een aantoonbare eisprong zijn (af te lezen aan temperatuurstijging van meer dan 0,3 °C halverwege de cyclus). De man moet invullen hoe beweeglijk zijn zaad is. Dat moet dus van te voren zijn onderzocht. In het model kan men ook aangeven of er al dan niet een samenlevingstest is gedaan. Dat is een test waarbij het slijm in de baarmoedermond na de coïtus wordt onderzocht op bewegende zaadcellen.

In de aan de praktijktest deelnemende ziekenhuizen deden meer dan 3000 paren mee. Ze waren allemaal door de huisarts verwezen omdat ze al één of meer jaren vergeefs probeerden zwanger te worden. Paren met aantoonbare vruchtbaarheidsproblemen, zoals een eileiderafsluiting bij de vrouw of zwak zaad bij de man deden niet mee.

Met het rekenmodel kwam tweederde van de paren op een kans van minder dan 40% op een spontane zwangerschap. De leeftijd van de vrouw en de duur van de onvruchtbaarheid waren daarbij doorslaggevend. Zo daalde de kans om zwanger te worden voor 35-jarige vrouw die een jaar onvruchtbaar was, naar minder dan 35%. Met deze groep paren is verder overlegd over een eventuele kunstmatige bevruchting. Van de 977 paren met een kans van 30 tot 40% die toch besloten af te wachten, werden er uiteindelijk 30% spontaan zwanger.

Bij de rest van de paren (eenderde dus van het totaal) lag de kans om zwanger te worden op of boven 40%. Dan loont het om een half jaar af te wachten, want met IVF komt men niet op een betere score. Van de 611 paren die inderdaad een half jaar afwachtten, was na een jaar 46% in verwachting. Het zwangerschapsmodel is te vinden op www.freya.nl/web_bereken/bereken.php.

Bart Meijer van Putten

    • Bart Meijer van Putten