Televisie Voorkeur

De documentaire Is it Real?: Apeman Of Sumatra neemt de kijker mee naar een Indonesisch eiland waar de resten zijn gevonden van een kleine mensachtige, mogelijk de legendarische Orang Pendek, ‘kleine man’. National Geographic, 23.00-0.00u. Foto National Geographic Chimp sitting in grass. National Geographic

ACTUALITEITEN

Eén vandaag. De broer en schoonzus van de politieagent die op 16 april 2005 in Hilversum zijn gezin en zichzelf om het leven bracht, vertellen hun verhaal. Ned. 1, 18.25-18.55u.

Nova. Aandacht voor de voormalige rechter Wicher Wedzinga uit Groningen die deze week opnieuw in opspraak kwam en door een aanhoudingsteam van de FIOD wegens afpersing en bedreiging enkele uren werd vastgehouden. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 80 uur taakstraf voor mishandeling van zijn Oekraïense vriendin. Verder een reportage uit de Nederlandse horeca waar de invoering van het rookverbod maar niet van de grond wil komen. Ned.2, 22.15-22.45u.

Cinema.nl: IFFR 2007. Bericht vanaf het Internationaal Film Festival Rotterdam. Behalve het nieuws van de dag vertelt een filmregisseur over zijn film, zijn werkwijze en de positie van film in zijn land. Ned.2, 0.00-0.15u.

INFORMATIEF

Terzake zaterdag: The world’s most dangerous drug. Methamfetamine, bekend als meth, zorgt voor een euforie van een etmaal met daarna een diep dal. Meth haalt de chemische huishouding van het lichaam overhoop en heeft een slopend effect. De documentaire toont de geweldige opgang, van Amerika tot Zuidoost-Azië, van de drug. België 2 (Canvas), 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRE

Wereldbeschavingen: Baalbek. Aflevering van zesdelige documentaireserie gaat deze keer over de gigantische bouwwerken van het Syrische Baalbek. Nieuwe ontdekkingen tonen aan dat er bij de bouw vernuftige werktuigen zijn gebruikt. Met speciale 3D-technieken worden historische plekken gereconstrueerd. Ned.2, 17.00-17.25u.

PRAATPROGRAMMA

Boter, kaas en eieren. Discussieprogramma dat maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een gekleurd perspectief bekijkt. Gasten zijn de columnist Stephan Sanders en de schrijfster Lydia Rood. Ned.2, 14.55-15.25u.

Parla. Vrouwen debatteren over actuele thema’s. Deze keer de stellingen ‘Het is het waard te vechten voor Uruzgan’ en ‘Overspel moet mogen’. Gasten zijn oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, presentatrice Sylvana Simons, columniste Karin Spaink, CDA-Kamerlid Gerda Verburg en columniste Elsbeth Etty. Ned. 2, 21.10-22.00u.

KUNST

European artists. Kees de Groot. De wereld veranderde dramatisch met de aanslagen van ‘11 september’. Volgens mediakunstenaar Kees de Groot hebben kunstenaars nu de opdracht om nog harder te werken voor het behoud van individuele vrijheid. Ned.2, 17.45-18.00u.

The culture show. Een bezoek aan het dorp Anstruther in Fife – de thuisbasis van Engelands hipste muziek – en gesprekken met James Yorkston en King Creosote, leden van de Fence Collective. Christopher Guest licht zijn nieuwste film For Your Consideration toe, Leonardo DiCaprio praat over zijn film Blood Diamond. Verder een reportage over de schilders Hogarth en Canaletto, tijdgenoten die het leven in de 18de eeuw elk volkomen anders weergaven. BBC 2, 20.20-21.10u.

muziek

The Tchaikovsky Experience: The sleeping beauty. Registratie van de balletuitvoering vanuit Covent Garden, uitgevoerd door The Royal Ballet. Later het eerste deel van een tweedelig docudrama over de Russische componist Tsjaikovski (1840-1893). BBC 2, 17.00-19.20u. & 22.10-23.10u.

AMUSEMENT

Roué Verveer: R.I.P. Compilatie van de eerste twee theatershows: Uit het niets en Eigen vermogen. Ned.3, 22.30-23.25u.

Comedy map of Britain. Eerste aflevering van een reportageserie over plaatsen die een inspiratiebron zijn voor grote Britse komieken. BBC. 2, 23.10-0.10u.

SPORT

Tennis: Australian Open. Verslagen van de tenniswedstrijden bij Studio Sport. Verder de Wereldbeker sprint (schaatsen) in Heerenveen en Jumping Amsterdam (paardensport). Ned.1, 12.00-17.20u. en 23.20-0.15u. Samenvatting finale vrouwen Australian Open bij Grandstand, BBC, 14.05-15.00u.

De wedstrijden. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de Nederlandse eredivisie. Tien, 22.10-23.25u.