Televisie Overige films

The Prince and the Showgirl (Laurence Olivier, 1957, VS). Laurence Olivier en Marilyn Monroe in romantische komedie over uitheemse prins en Amerikaanse chorus girl die voor elkaar vallen tegen decor van kroning van George V in het Engeland van 1911. België 1, 14.00-15.55u.

Crocodile Dundee in Los Angeles (Simon Wincer, 2001, VS/Australië). In tweede vervolgfilm (het origineel stamt alweer uit 1986) beweegt de Australische ‘bushwalker’ Paul Hogan zich met zijn opzichtige laarzen, zijn enorme hoed en zijn grijnzende naïviteit door Hollywood. Van een bewonderenswaardige simpelheid. SBS6, 20.00-21.45u., met reclame.

The Contender (Rod Lurie, 2000, VS/GB/Dld). Geölied politiek drama inzake hetze tegen vice-presidentskandidaat Joan Allen, die als studente zou hebben meegedaan aan een orgie. Vlekkeloos spel van Jeff Bridges (als president) en Gary Oldman (als naar congreslid). Ned.3, 20.30-22.30u.

The Great White Hype (Reginald Hudlin, 1996, VS). Summier optreden van Jeff Goldblum als naar metaforen zoekende sportverslaggever is belangrijkste verdienste in parodiërende boksfilm. Dominee annex bokspromotor Samuel L. Jackson koppelt zijn wereldkampioen zwaargewicht uit publicitair oogpunt aan een blanke, zogenaamd Ierse tegenstander. RTL7, 20.30-22.05u.

Running Man (Paul Michael Glaser, 1987, VS). Actiethriller is gesitueerd in wat men destijds als ‘nabije toekomst’ beschouwde. Arnold Schwarzenegger is kandidaat in televisieprogramma dat het midden houdt tussen Opsporing verzocht en Wedden dat. Veronica, 22.00-0.00u., met reclame.

Gladiator (Ridley Scott, 2000, GB/VS). Een van de grootste vaderlandse bioscoopsuccessen van 2000 is historische spektakelfilm over het Romeinse Rijk, die behalve over talloze figuranten en gigantische sets ook nog eens beschikte over ‘computer generated images’. Russell Crowe is een onkreukbare, tot gladiator gedegradeerde generaal die het opneemt tegen de corrupte keizer Joaquin Phoenix. RTL7, 22.05-0.00u., met reclame.

Taxi 2 (Gérard Krawczyk, 2000, Fr). Vervolg op onverwachte kassakraker werd andermaal geschreven en geproduceerd door Luc Besson en biedt andermaal voornamelijk autoachtervolgingen. Taxichauffeur Samy Naceri en een hopeloos voor zijn rij-examens gezakte inspecteur van politie (Frédéric Diefenthal) doen weer hun best. Ned.3, 23.25-0.55u.

The Rookie (Clint Eastwood, 1990, VS). Achtervolgingen per auto en blikschade spelen de hoofdrol in slordig opgezette, humorloze actiefilm met Clint Eastwood en Charlie Sheen als politiemannen en Raul Julia als Duitse bendeleider. SBS6, 23.35-1.55u., onderbroken door reclame.

Agnes Browne (Anjelica Huston, 1999, VS). In haar aanstellerige tweede regie speelt Angelica Huston zelf de hoofdrol van alleenstaande moeder van zeven kinderen in het Ierland van de jaren zestig. Een ouderwetse heldin uit de arbeidersklasse in een film die vooral laat zien hoe waardevol en gezellig armoede kan zijn. België 2 (Canvas), 23.40-1.10u.

Rambo III (Peter McDonald, 1988, VS). Deel drie in even succesvolle als reactionaire reeks met Sylvester Stallone als verpersoonlijking van Amerikaanse superioriteit. Hij voert een eenmansoorlog tegen de Russen in Afghanistan, wanneer deze zijn mentor kolonel Trautman hebben ingerekend. BBC 1, 0.50-2.25u.

The African Queen (John Huston, 1951, GB). Vermakelijk avonturenfilm. Drankzuchtige kapitein Humphrey Bogart helpt stijve Katharine Hepburn per bootje te vluchten voor Duitsers in het Afrika van de Eerste Wereldoorlog. Vonkelend samenspel bezorgde Bogart een Oscar. ARD, 1.25-3.05u., nagesynchroniseerd.