Televisie Film van de dag

Uit Atanarjuat scene uit de film Atanarjuat (2001) The Fast Runner FOTO: Contact Film
Uit Atanarjuat scene uit de film Atanarjuat (2001) The Fast Runner FOTO: Contact Film Contact Film

Atanarjuat. Deze eerste door Inuit gemaakte speelfilm is gebaseerd op een Inuit-legende over twee mannen die strijden om een vrouw. Een van die mannen is de held van het verhaal en het hoogtepunt van de film komt als hij naakt over het ijs rent om te ontkomen aan zijn achtervolgers. De film is niet alleen een kostuumfilm, maar ook een ‘kostuumdocumentaire’. Er wordt rustig aandacht gegeven aan de vroegere levenswijze van de Inuit, die volgens de makers pas in de vorige eeuw veranderd is en daarvoor vierduizend jaar lang hetzelfde was.Regisseur, cast en crew hebben er alles aan gedaan om de film zo authentiek mogelijk te maken. Regisseur Zacharias Kunuk was in 2002 Filmmaker in Focus op het Filmfestival Rotterdam, dit jaar is hij op het festival aanwezig met zijn nieuwe film The Journals of Knud Rasmussen. (Zacharias Kunuk, 2001, Can), Ned. 2, 0.15-2.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg