Springspin krijgt groen licht van vrouwtje

Springspin krijgt groen licht van vrouwtje Dit is een opwindend plaatje. Vanuit de optiek van een mannelijke springspin tenminste. De tastorganen (palpen) van deze vrouwelijke springspin (Cosmophais umbratica) fluoresceren met een groenig licht als er – voor mensen onzichtbaar – ultraviolet licht op valt. Als mannetjes dat groene licht zien nemen ze een paringshouding aan: ze tillen hun achterlijf op, buigen hun poten en laten hun palpen trillen. Het vrouwtje op haar beurt zakt ook door haar poten, gooit het achterlijf omhoog en rent eventjes weg. Biologen uit China en Indonesië ontdekten hoe belangrijk het ultraviolette licht is voor deze spinnen, door ze afwisselend te bestralen met ultraviolet en zichtbaar licht (Nature, 26 januari). Zonder uv-stralen vertoonden de spinnen geen seksuele interesse in elkaar. De mannetjes reageren op de fluorescerende palpen, de vrouwtjes op schubben op de kop van het mannetje die ultraviolet licht weerkaatsen. (MvN) FOTO NATURE
Springspin krijgt groen licht van vrouwtje Dit is een opwindend plaatje. Vanuit de optiek van een mannelijke springspin tenminste. De tastorganen (palpen) van deze vrouwelijke springspin (Cosmophais umbratica) fluoresceren met een groenig licht als er – voor mensen onzichtbaar – ultraviolet licht op valt. Als mannetjes dat groene licht zien nemen ze een paringshouding aan: ze tillen hun achterlijf op, buigen hun poten en laten hun palpen trillen. Het vrouwtje op haar beurt zakt ook door haar poten, gooit het achterlijf omhoog en rent eventjes weg. Biologen uit China en Indonesië ontdekten hoe belangrijk het ultraviolette licht is voor deze spinnen, door ze afwisselend te bestralen met ultraviolet en zichtbaar licht (Nature, 26 januari). Zonder uv-stralen vertoonden de spinnen geen seksuele interesse in elkaar. De mannetjes reageren op de fluorescerende palpen, de vrouwtjes op schubben op de kop van het mannetje die ultraviolet licht weerkaatsen. (MvN) FOTO NATURE NATURE

Dit is een opwindend plaatje. Vanuit de optiek van een mannelijke springspin tenminste. De tastorganen (palpen) van deze vrouwelijke springspin (Cosmophais umbratica) fluoresceren met een groenig licht als er – voor mensen onzichtbaar – ultraviolet licht op valt. Als mannetjes dat groene licht zien nemen ze een paringshouding aan: ze tillen hun achterlijf op, buigen hun poten en laten hun palpen trillen. Het vrouwtje op haar beurt zakt ook door haar poten, gooit het achterlijf omhoog en rent eventjes weg.

Biologen uit China en Indonesië ontdekten hoe belangrijk het ultraviolette licht is voor deze spinnen, door ze afwisselend te bestralen met ultraviolet en zichtbaar licht (Nature, 26 januari). Zonder uv-stralen vertoonden de spinnen geen seksuele interesse in elkaar. De mannetjes reageren op de fluorescerende palpen, de vrouwtjes op schubben op de kop van het mannetje die ultraviolet licht weerkaatsen. (MvN)