President Poetin dingt naar de gunst van Delhi

De Russische president Poetin was gisteren eregast op de Dag van de Republiek in India. Het bezoek van Poetin moet de oude relatie tussen beide landen nieuw leven inblazen.

Philip de Wit

Sinds zijn laatste bezoek aan New Delhi is er veel veranderd. De Russische president Vladimir Poetin bezocht de Indiase hoofdstad eind 2004, destijds als een oude vriend. Hij ondertekende wat overeenkomsten en keerde bijna geruisloos weer terug naar huis. Deze keer was dat anders.

Poetin sloot gisteren als eregast van de ‘Dag van de Republiek’ – India werd in 1950 een republiek – zijn tweedaags bezoek aan Delhi af. De Indiase regering heeft de afgelopen twee jaar een stoet van staatshoofden zien langskomen, dingend naar de gunst van Delhi. De meest prominente gast was George W. Bush, de president van de Verenigde Staten.

De VS waren ooit een ideologische tegenstander van het socialistische India. Maar tegenwoordig ziet president Bush in India een nieuwe bondgenoot, een democratische buffer tegen het opkomende, communistische China. De toekomstige grootmacht India heeft met de VS de afgelopen twee jaar onder meer een verregaand akkoord over nucleaire samenwerking en talloze handelsovereenkomsten gesloten.

Deze nieuwe verhoudingen zijn ook voor Rusland reden om de banden met India aan te trekken. De relatie tussen de twee landen dateert nog uit de jaren vijftig. Het was de socialist Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India na het vertrek van de Britse koloniale heersers, die de Sovjet-Unie en India bijeen bracht en de VS sindsdien op afstand hield.

Maar sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was de relatie met Rusland enigszins in de versukkeling geraakt. Hoewel Poetin bezig is aan zijn vierde staatsbezoek aan India sinds 2000, drijven de twee landen maar voor drie miljard dollar per jaar handel met elkaar. Tussen de VS en India was de omvang van de handel ongeveer 30 miljard dollar in 2006. Rusland en India, zo liet de Indiase premier Singh deze week weten, willen de bilaterale handel opstuwen tot 10 miljard dollar in 2010.

Rusland is van oudsher een van India’s grootste wapenleveranciers, een positie die sinds het einde van de Sovjet-Unie onder druk staat. Landen als de VS en Israël proberen tegenwoordig nadrukkelijker een voet tussen de deur van het Indiase ministerie van Defensie te krijgen. Maar aan de vooravond van Poetins bezoek maakte de Indiase minister van Defensie bekend een overeenkomst te hebben gesloten met Moskou over het gezamenlijk ontwikkelen van ultramoderne gevechtsvliegtuigen die onzichtbaar zijn voor radars.

Ook op het nucleaire vlak wil Moskou graag een rol spelen in India. Donderdag maakten Poetin en de Indiase premier Singh bekend dat Rusland vier nieuwe kerncentrales gaat bouwen voor India. Onder voorwaarden weliswaar. Eerst moet de Nuclear Suppliers Group, een groep van 44 landen (waaronder Nederland) die afspraken heeft gemaakt over de export van nucleair materiaal, nog de nucleaire overeenkomst tussen de VS en India goedkeuren. Geeft zij haar zegen, dan kan Rusland beginnen met bouwen.

Een andere hoeksteen van de samenwerking tussen India en Rusland is energie. Als een van de snelst groeiende economieën, blijft de energiebehoefte van India dagelijks toenemen. Naar verwachting zal het land binnen vijftien jaar drie keer zoveel energie verbruiken als nu. Om de economische groei vast te houden wil India zijn energietoevoer veiligstellen door in het buitenland te investeren in gas- en olie-exploratie.

De rijke gas- en olievoorraden in Rusland lonken. India doet al mee via een joint venture in het Sachalin-1 project in Rusland en kijkt likkebaardend naar mogelijke deelnames aan Sachalin-3 en -4. Een donderdag ondertekend samenwerkingsakkoord tussen het Indiase staatsbedrijf Oil and Natural Gas Corporation en zijn Russische branchegenoot Rosneft moet daartoe de deur openen.

    • Philip de Wit