Philippe Jaroussky: Vivaldi Heroes

Philippe Jaroussky: Vivaldi Heroes Virgin Classics 363414 2 2 *****

Philippe Jaroussky:Vivaldi Heroes Virgin Classics 363414 2 2

Als een keurig maar toch vlot model op de herenpagina’s in het blad Bij van De Bijenkorf, zó oogt Philippe Jaroussky op zijn nieuwe Vivaldi-cd. Trendy wit overhemd over de pantalon, vastberaden blik, de losse stropdas waaiend in de wind, net als het colbertje, dat elders in het doosje verder wappert. De jonge Fransman wil de oude en de barokke muziek populariseren en corrigeert het watjes-imago van de onmannelijk hoog zingende counter-tenor. Maar op andere foto’s zien we Jaroussky weer erg soft met Jean-Christophe Spinosi, violist en leider van het ensemble Matheus dat Jaroussky begeleidt.

Philippe Jaroussky zingt aria’s van helden uit opera’s van Vivaldi, die hun heldenstatus als Orlando, Farnace en Tito Manlio bevestigen door juist hoger en virtuozer te zingen dan gewone zangers. Jaroussky lijkt zelfs concurrentie voor de tierelierende en kwinkelerende Cecilia Bartoli. Soms lijkt het de vocale versie van De vier jaargetijden, afwisselend erg snel en onwaarschijnlijk langzaam.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen