Ophef om Brits celtekort

In Groot-Brittannië is grote verontwaardiging ontstaan over een advies van de regering-Blair om alleen nog de allerzwaarste criminelen gevangenisstraf op te leggen.

Uit onvrede met dit beleid is gisteren het hoofd van het detentiesysteem voor minderjarigen opgestapt. „We staan op de rand van een gevangeniscrisis”, lichtte professor Rod Morgan tegenover de BBC zijn vertrek toe als directeur van de Youth Justice Board for England and Wales.

Directe aanleiding voor de kritiek is de opschorting van de celstraf van een man die schuldig is bevonden aan het downloaden van kinderporno. De 46-jarige man werd donderdag op vrije voeten gesteld vanwege het gebrek aan detentieruimte. De rechter zei tot zijn oordeel te zijn gekomen met in zijn achterhoofd „het huidige klimaat van vonnissen”.

Minister van Binnenlandse Zaken John Reid schreef deze week een brief aan de Britse rechters waarin hij er op aandrong alleen de allerzwaarste criminelen gevangenisstraf op te leggen. De brief was ingegeven door het cellentekort in Groot-Brittannië.

Reid heeft inmiddels al noodmaatregelen aangekondigd. De minister wil de Britse cellencapaciteit vergroten door een oude basis van de Royal Air Force in gebruik te nemen. Daarnaast wil Reid twee schepen dienst laten doen als cellencomplex.

Meer dan de helft van de Britse gevangenissen is overbevolkt, aldus de Prison Service. (Reuters, BBC)