Nederlandse straat wordt Afrikaanse savanne

Wildprintjes mogen weer, zien Emma Wagenaar (tekst) en C. Barton van Flymen (foto’s). Althans, boven de gordel

Kina © C.BARTON VAN FLYMEN STRAATMODE
Kina © C.BARTON VAN FLYMEN STRAATMODE Flymen, C. Barton van

De tijd dat nepbont, leer en dierenprints alleen nog voorkomen in de garderobes van platinablonde barvrouwen, Anita’s en rappers is voorbij. Grote modenamen zoals Prada, Louis Vuitton en ‘king of animal prints’ Roberto Cavalli lieten hun modellen al veelvuldig in luipaard jassen, jurkjes, sjaals en voeringen rondparaderen. Een welkome afwisseling tussen alle lieflijke en kuise mode van nu. En het is niet een trend die alleen beperkt blijft tot de catwalks en high end modemerken. Ook de Nederlandse straten lijken steeds meer weg te hebben van de Afrikaanse savanne.

Dierenprints geven elke outfit een sexy, rock’n’roll-achtig en humoristisch tintje. Het is een trend afkomstig uit de punkscene, die dit seizoen vooral gecombineerd wordt met een preppy, meisjesachtige look. Luipaardprint met parels is het credo. Feit blijft, een outfit geheel in dierenprints is nog steeds not done; ze zijn het beste als accent en bij voorkeur boven de gordel.

Hil-May (22) uit Amsterdam heeft de trend perfect in haar outfit weten te verwerken. Ze draagt een sjaaltje met luipaardprint om haar hoofd. „Mijn moeder vond hem ordinair, dus mocht ik hem hebben. Dierenprints zijn perfect om een sobere outfit leuk op te fleuren. Ik ben erg modebewust: ik wil graag opvallen, maar het moet niet te bedacht zijn.” Ergens onder de jas van Xaviera (19) uit Amsterdam vangen we een glimp op van een topje met luipaardprint. „Ik heb hem een tijdje terug gekocht voor een feestje. De dresscode was zwart, maar ik wilde nog iets aparts toevoegen.”

Een stuk opvallender is het exemplaar van Suzanne (24) uit Amsterdam. Haar katoenen jurkje met een mix aan dierenprints springt meteen in het oog. „Ik word altijd gefotografeerd als ik dit jurkje aan heb”, zegt ze lachend. Ze is een echte dierenprintfan: een vierde van haar garderobe heeft dierenprints.

Ook Kina (28) uit Amsterdam is er gek op. Haar H&M jack met capuchon in grijze luipaardprint is er één van vele. Kina: „Ik koop het al van jongs af aan en dan niet alleen in kleding, maar ook in spullen voor m’n interieur.” Het luipaardvestje van Daphne (25) uit Rotterdam is eveneens van H&M. Ze draagt de print niet heel veel in kleding, maar meer in accessoires, zoals sjaals en panty’s. „Mijn kledingstijl is niet heel uitgesproken, maar ik houd wel van leuke opvallende accenten. En de luipaardprint is daar perfect voor!”

    • Emma Wagenaar
    • C. Barton van Flymen