Motie VN hekelt ontkennen holocaust

De Algemene Vergadering van de Verenigde naties heeft gisteren een resolutie aangenomen waarin ontkenning van de holocaust wordt veroordeeld. Bij consensus en dus zonder stemming nam de Algemene Vergadering, waarin alle landen zijn vertegenwoordigd, de verklaring aan. Alleen Iran nam er afstand van, omdat het volgens Teheran niet meer is dan een doorzichtige poging van de Verenigde Staten en Israël is om er politieke munt uit te slaan.

De resolutie, door Washington ingediend met steun van 103 landen, „veroordeelt elke ontkenning van de holocaust zonder enige reserve” en „dringt er bij alle lidstaten op aan zonder reserve elke ontkenning, geheel of gedeeltelijk, van de holocaust als historische gebeurtenis te verwerpen”.

In de resolutie worden geen landen met name genoemd, maar de VS en Israël maakten duidelijk dat wat hen betreft Iran zich deze uitspraak van de VN moet aantrekken. De Iraanse president Ahmadinejad heeft meer dan eens publiekelijk twijfel uitgesproken over de holocaust en belegde zes weken geleden in Teheran een conferentie over de genocide op de joden in de Tweede Wereldoorlog, waar veel holocaustontkenners waren uitgenodigd.

De Iraanse ambassadeur bij de VN zei opnieuw dat verdere studie van de holocaust nodig is. „In onze optiek is er geen rechtvaardiging voor wat voor genocide dan ook, net zo min als voor de poging van sommigen, in het bijzonder het Israëlische regime, misdaden uit het verleden uit te buiten om nieuwe genocide en misdaden te begaan.” De waarnemend ambassadeur van de VS zei daarop dat Iran „in schande, geïsoleerd is van de internationale gemeenschap.”

In de Europese Unie wordt gesproken over een gemeenschappelijk verbod op het ontkennen van de holocaust. Gisteren zei de Italiaanse eurocommissaris Frattini (Justitie) dat zo’n verbod er wat hem betreft snel moet komen. Eerder deze maand pleitte de Duitse minister van Justitie Brigitte Zypries voor Europese afspraken over het strafbaar stellen van uitingen van racisme en xenofobie, waaronder het ontkennen van de holocaust. Duitsland is momenteel voorzitter van de EU.

Twee jaar geleden kon de EU het niet eens worden over een verbod op ontkenning van de holocaust. Het Italiaanse kabinet kwam gisteren met wetsontwerp waarbij op racistische uitspraken celstraf komt te staan. Maar een verbod op ontkenning van de holocaust werd er niet in opgenomen. (AP, Reuters)