Laat `De Denker` in deze beschadigde vorm staan 1

Singer Museum Laren meldt in een verklaring over de roof en onttakeling van zijn beroemdste en meest gekoesterde beeld: ”De respectloze wijze waarop de dieven het beeld hebben toegetakeld en onteerd, maakt duidelijk dat Singer Laren te maken heeft met een daad van barbaars vandalisme door criminelen, die onverschillig staan ten opzichte van de waarde van een kunstwerk. De brute behandeling die het unieke historisch bronzen beeld ten deel viel, vanuit de kennelijke interesse in niets anders dan het materiaal, tekent de stompzinnigheid van de daad. [...] De komende periode wordt gebruikt om advies in te winnen over wat ons te doen staat. Singer Laren zal Rodin-experts en bronsrestauratoren raadplegen uit binnen- en buitenland, om een oordeel te vormen over wat mogelijk en wenselijk is.”

Mijn advies luidt: laat De Denker in deze beschadigde vorm voor altijd in uw collectie staan. Niets kan op indringender wijze de waarde en schoonheid van kunst verbeelden dan deze peinzende man met zijn afgezaagde rechterbeen, zijn diagonaal gekliefde gezicht en zijn half gelichte schedel. Onbedoeld hebben deze koperdieven een monument van blijvende betekenis geschapen. Laat dit niet gladstrijken door geraffineerde koperpoetsers. Laat de waanzin en stompzinnigheid zien!

    • S. van der Geest
    • Oud Ade