Komproe koopt een strippenkaart

Cabaret: Howard 4t 1 & Ander, door Howard Komproe. Gezien: 24/1 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 30/3. Inl. 030-2313416, www.kikproductions.nl

Howard Komproe vindt zijn grappen vaak in de herkenbaarheid van huiselijke ongemakken. Hij kan, in zijn nieuwe programma, veel vrolijkheid scheppen door komisch te klagen over „de tyfusstrakke knoop” in de zakjes sambal van de Chinees, de plastic sluiting van een pak appelsap en de stokjes in de Raket-ijsjes. Hij dist voorts grappige voorbeelden op van de manier waarop vrouwen en mannen langs elkaar heen kunnen praten. En hij speelt voor het eerst ook een paar typetjes, waaronder een voorbeeldig voor gek gezette golfer wiens prietpraat over de vele negers om hem heen overgaat in gezeur over de multiculturele samenleving: „Over een jaar of tien hebben we er een hoop nieuwe feestdagen bij.”

Howard 4t 1 & Ander is zijn vierde programma. Komproe, in Nederland geboren uit Surinaamse ouders, blijft opnieuw dicht bij zichzelf. Zo dicht dat hij ditmaal niet steeds het verschil lijkt te weten tussen een rake conference en een nogal oeverloze tirade over toiletbezoek en over zijn Wrangler-broek. Ook zijn particuliere omstandigheden komen uitvoerig ter sprake - niet altijd even interessant. Er zijn zelfs momenten dat de spanning goeddeels uit zijn optreden verdwijnt.

Meestal maakt Komproe daarna toch weer een snelle schakeling naar een vaardig verteld verhaal over de aanschaf van een strippenkaart of een gevoelig monoloogje van een conciërge over het onderwijs van vroeger en nu. Maar dat weegt niet altijd op tegen de momenten waarop hij veel te weinig te zeggen heeft.

    • Henk van Gelder