Koeck boven Haasse

De voorronde van de verkiezing van het favoriete boek van de Lage Landen gaat z’n laatste week in. Nederland is verdeeld over Hella Haasse, België stemt Paul Koeck.

Hella S. Haasse Het woud der verwachting

Internetverkiezingen kunnen vrolijk uit de hand lopen. Outsider Driek van Wissen versloeg al zijn bloedserieuze concurrenten en werd Dichter des Vaderlands; Rachèl Hazes werd door Volkskrant-lezers verkozen tot Nederlander van het jaar; en Pim Fortuyn werd bijna de Grootste Nederlander vóór Willem de Zwijger. Maar in de verkiezing voor het beste Nederlandstalige boek – er kan nog tot 1 februari in de voorronde gestemd worden – zijn het vooral de schrijvers van naam die het goed doen. Nescio en Hermans zijn beiden met twee boeken in de hoogste regionen vertegenwoordigd; Mulisch, Reve en Multatuli zijn niet vergeten door de bijna 3.500 mensen die de afgelopen twee weken hun stem uitbrachten. Alleen Louis Couperus en Hella S. Haasse komen vooralsnog minder ver dan je op basis van hun reputatie zou verwachten.

Haasse verzorgt met Tessa de Loo (De tweeling) de vrouwelijke stem in de top-twintig van meestgenoemde boeken. Ze zou er mee gebaat zijn geweest als de selectiecommissie niet drie van haar Indië-romans op de Lijst van 250 had gezet (zie www.hetbesteboek.nl), maar ook een historische of andersoortige roman. De grote hoeveelheid lezers die Het woud der verwachting zelf toevoegden aan de groslijst doet vermoeden dat Haasses geromantiseerde biografie van de dichter-hertog Charles d’Orléans ver zou komen als de stemmen voor Haasse niet versnipperd werden over Oeroeg, Heren van de thee en Sleuteloog.

Couperus is op de Lijst van 250 vertegenwoordigd met drie romans waartussen het kennelijk moeilijk kiezen is. Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan haalt voorlopig net de top-vijftien, op de voet gevolgd door Eline Vere, De stille kracht en (niet op de groslijst) De boeken der kleine zielen. Als alle Couperusfans op Van oude mensen zouden stemmen, zou het met gemak terechtkomen op de shortlist, die precies over een week bekend wordt gemaakt.

Hoe dan ook: de kanonnen van de Nederlandstalige literatuur doen het goed bij deze verkiezing. De enige relatief onbekende schrijver die veel stemmen krijgt – allemaal uit België – is de Vlaming Paul Koeck. Zijn in 2000 voor de AKO-prijs genomineerde roman De bloedproever is in de woorden van een stemmer ‘een meeslepend boek over gebeurtenissen in een eens glorierijke streek, waar de baksteenbaronnen de plak zwaaiden’. Koeck staat op de groslijst met een vroege roman (De binnenlandse vijand), maar dat is volgens de meeste stemmers een vergissing: De bloedproever is ‘onnoemelijk veel beter.’ In de tussenstand laat Koeck dan ook Boon, Claus en Lampo ver achter zich.

Breng uw (gemotiveerde) stem uit op www.hetbesteboek.nl

    • Pieter Steinz