Kerry Turner

Kerry Turner is een Amerikaanse hoornist en componist, geboren in Texas. Zoals bij veel componerende instrumentalisten maakt hij fijne speelmuziek: lichtvoetig, muzikaal en niet wars van clichés. Niet vernieuwend dus, vaak wel knap, soms sentimenteel, en met toespelingen naar alle hoeken van de muziekgeschiedenis.

Héél erg Amerikaans wordt hij in de werken in wat hij zijn ‘Western-American’-stijl noemt: een gladde, heldhaftig-virtuoze mix van Leonard Bernstein en (filmcomponist) John Williams, met een snufje Sjostakovitsj. Maar dan wel zonder enige dubbelzinnigheid, conflict of twijfel.

Enkele musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, verenigd in de Rotterdam Philharmonic Chamber Players, hadden het hoorbare genoegen deze muziek op cd te mogen zetten. In de afsluitende Rhapsody for Nine Instruments, vinden verzorgdheid en speelplezier een hoogtepunt.

Jochem Valkenburg

Rotterdam Philharmonic Chamber Players. Chamber Music of Kerry Turner. (MS 1186)

    • Jochem Valkenburg