Kamp: onderzoek naar ‘marteling’

Demissionair minister van Defensie Henk Kamp bepleit een onderzoek naar de vraag onder welke omstandigheden de Volkskrant in november tot een publicatie over vermeende marteling van Iraakse gevangenen door Nederlandse militairen is gekomen.

Kamp heeft dat gisteren geschreven in zijn weblog op de site van het ministerie van Defensie en na afloop van de wekelijkse ministerraad bevestigd. Vice-premier (VVD) steunt een dergelijk onderzoek naar de achtergrond van de publicaties in de pers.

Naar aanleiding van uitlatingen van het Kamerlid Heerts (PvdA) dat wat hem betreft de onderste steen in deze affaire mag bovenkomen, stelt Kamp voor te laten uitzoeken wie de bron is die aan de Volkskrant interne Defensie-stukken over de beweerde marteling heeft gegeven.

Volgens de demissionair minister moet dan tevens worden nagegaan waarom de bron in kwestie niet de Volkskrant heeft voorzien van andere stukken, waaruit blijkt dat Marechaussee en Openbaar Ministerie al in 2003 de beschuldigingen van ‘marteling’ ongegrond hadden bevonden.

Tenslotte wil Kamp weten hoe het komt dat de beweerde onthullingen juist vijf dagen voor de Kamerverkiezingen in de krant kwamen. Kamp was bij de verkiezingen een prominent kandidaat voor de VVD.

„Een krant stelde op grond van onvolledige informatie vijf dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen dat Nederlanders Irakezen martelden. Een krant die Defensie geen faire kans had gegeven om de ontbrekende (cruciale) informatie aan te vullen”, aldus de minister op de website van het ministerie.

Kamerlid Heerts deed zijn uitlatingen naar aanleiding van een artikel in het weekblad Elsevier, waarin hij ervan beticht werd actief te hebben meegewerkt aan de Volkskrant-publicatie in november. Heerts ontkent echter de bron van het artikel te zijn.