Jongerenpartij Limburg om fraude geweerd

Een politieke partij die wilde meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg is van de lijst geschrapt omdat vervalste ondersteuningsverklaringen zijn ingeleverd.

Het betreft de Partij voor de Jongeren, die zich alleen voor de verkiezingen in Limburg had aangemeld. De burgemeesters Gerd Leers van Maastricht en Hubert Bruls van Venlo zeiden gisterenmiddag aangifte te zullen doen.

Justitie in Limburg kon gisteren nog niet zeggen of een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.

Om aan de verkiezingen op 7 maart te mogen meedoen moest de Partij voor de Jongeren deze week in zowel het district Zuid-Limburg als het district Noord- en Midden Limburg minimaal 30 ondersteuningsverklaringen inleveren. Bij 59 van de zeventig die uiteindelijk werden ingeleverd bleken handtekeningen vervalst te zijn. Onderzoek wees uit dat een groot aantal personen die de partij zouden ondersteunen van niets wisten.

Personen die een partij ondersteunen, dienen zich op een gemeentehuis te identificeren. Zij krijgen dan een formulier mee met een stempel en een handtekening van een ambtenaar. Volgens de burgemeesters heeft de partij ook deze handtekeningen vervalst en de gemeentestempels gekopieerd.

Ook bleek één van de ondersteuners in 2002 te zijn overleden. „Ze zijn ook nog eens weinig subtiel te werk gegaan. Dit is schandelijk”, zegt burgemeester Bruls van Venlo. Zijn collega Leers vindt de gang van zaken „niet te toleren”. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Als je gaat frauderen om aan de verkiezingen mee te doen dan kom je aan de basis van de democratie.”

Alle 36 ondersteuningsverklaringen die in Noord-Limburg waren ingeleverd kwamen uit Weert. „Daarvan was alleen die van de zus van de lijsttrekker juist”, zegt Bruls.

Genevieve van der Beek, de zus van lijsttrekker Ronald van der Beek, stond volgens de site van de partij vierde op de lijst. Gisteravond zei zij nergens van op de hoogte te zijn. Waren de verklaringen dan wel in orde? „Ja, voor zover ik weet wel.” De lijsttrekker was gisteren onbereikbaar. Het verkiezingsprogramma van de partij heeft als titel: ‘Taboes in Limburg bespreekbaar maken’.

In de kieswet staat het vervalsen van ondersteuningsverklaringen niet expliciet genoemd. Degene die bijvoorbeeld stembiljetten of volmachtbewijzen vervalst, kan maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen. Volgens het wetboek van strafrecht staat op valsheid in geschrift ook maximaal zes jaar. Fraude met ondersteuningsverklaringen bij verkiezingen is een zeldzaamheid. Tegen een kandidaat bij de Waterschapsverkiezingen in 2004 werd wel aangifte gedaan voor dit vergrijp.