Indies verenigd

De kleine platenmaatschappijen, de independents, hebben zich verenigd in de belangengroep Merlin, om hun belangen op internet te verdedigen. Op de muziekbeurs MIDEM in Cannes werd Merlin gepresenteerd, dat zich vooral gaat bezig houden met de exploitatie van digitale rechten: de rechten op liedjes die via internet worden gedownload.

Merlin kon meteen een grote deal presenteren: met Snocap, het door Napster-stichter Sean Fanning opgerichte platform dat muziek gaat verkopen via sites als MySpace. Merlin wil ook deals sluiten met YouTube en het nieuwe SpiralFrog.

De independents willen een vuist maken tegen de vier grote platenmaatschappijen, de majors. De labels die zich in Merlin verzamelen, hebben gezamenlijk zo’n 30 procent van de markt in handen, maar zijn verantwoordelijk voor de uitgave van 80 procent van de nieuwe cd’s.

    • Jacob Haagsma