Gronings dorp wil naam uitbreiden

Het Oost-Groningse grensdorp Nieuweschans wil Bad toevoegen aan zijn naam. Daarmee wil het dorp Duitsers attenderen op het bronnenbad annex kuuroord in het plaatsje (1.670 inwoners).

Het college van B. en W. stelt de gemeenteraad voor dit voorjaar in te stemmen met de naamswijziging. Loco-burgemeester R. Hietbrink (PvdA) van de gemeente Reiderland denkt dat Bad Nieuweschans vooral meer Duitse toeristen zal trekken. „Duitsers hebben een grote traditie op het gebied van kuren. Een Bad is een plek waar je verblijft en recreëert.”

In Bad Nieuweschans zullen ook kunstmarkten en kuurconcerten plaatsvinden om het dorp te promoten.

Het idee van de naamswijziging dateert van zo’n vijftien jaar geleden. De directie van het kuurbad drong er vorig jaar opnieuw op aan. Duitsland hanteert strenge criteria voor een plaats die het voorvoegsel Bad wil voeren, bijvoorbeeld op het gebied van de luchtkwaliteit bij een kuuroord. Nederland kent die niet. Dat is een meevaller voor Nieuweschans. Hietbrink: „Aan die voorwaarden hadden wij nooit kunnen voldoen. In Nieuweschans staat een kartonfabriek naast het bronnenbad.”

De gemeenteraad kan autonoom beslissen over een plaatsnaamwijziging. De provincie of het rijk hoeft er geen toestemming voor te geven. „De bestuurlijke rompslomp valt gelukkig mee”, aldus Hietbrink. Wel moeten ongeveer twintig ANWB-borden langs de wegen worden aangepast. Daar is de Oost-Groningse gemeente bijna vijf ton aan kwijt, terwijl het een van de armste gemeenten van het land is. Hietbrink: ,,Maar de borden worden de komende twintig jaar gefaseerd vervangen.”

Voorzitter H. Leontew van dorpsbelang Nieuweschans steunt de invoering van de nieuwe plaatsnaam. „Het is goed als je je als Bad Neuschanz kunt promoten, vooral bij Duitsers.” Sinds de publiciteit over de ophanden zijnde nieuwe plaatsnaam is het al drukker in het dorp, vertelt Leontew. „De middenstand profiteert daarvan. Er moeten alleen nog wat kleine restaurantjes bij komen, zodat de mensen langer blijven.”

Niet iedereen is opgetogen over de nieuwe naam. ,,Ik voel me straks alleen maar Duitser’’, schampert de eigenaar van café ’t Schanskehof in Nieuweschans, die niet met zijn naam in de krant wil (,,Het is hier een klein dorp’’). ,,Voor mij had de naam hetzelfde kunnen blijven.’’ Bovendien zijn de ondernemers niet in het besluit gekend, vertelt hij. ,,De gemeente deelde het ons gewoon mee. Ze doen dit alleen maar voor Fontana.’’ Hij betwijfelt of Bad Nieuweschans meer Duitse toeristen zal trekken. En ook de kosten moet de gemeenschap ophoesten, is zijn vrees. ,,Want de gemeent is failliet.’’