Google, Starbucks en Wikipedia zijn sterke merken, de EU niet

Een producent van draagbare muziekspelers, drie websites en een keten koffiewinkels zijn de eigenaren van ’s werelds sterkste merknamen van dit moment. Althans, volgens het webtijdschrift Brandchannel van marketingbedrijf Interbrand. Het tijdschrift vroeg 3.600 werknemers uit de reclamewereld en studenten antwoord te geven op de vraag ‘welk merk had in 2006 de grootste impact op ons leven?’

De achtereenvolgende winnaars: zoek- en advertentiebedrijf Google, Ipod-fabrikant Apple, filmpjeswebsite Youtube, de door gebruikers zelf geschreven internetencyclopedie Wikipedia en de sterk uitbreidende koffieketen Starbucks. Google en Apple eindigden vorig jaar op dezelfde plaats. Starbucks Coffee werd verdreven van nummer vier.

„Het dramatische debuut van Youtube en Wikipedia geeft een bredere trend weer”, zegt A. Zumpano van Brandchannel. „Die van de groeiende invloed van internetmerken die stoelen op door gebruikers aangeleverde kennis en inhoud.”

De lijst houdt geen rekening met de vraag of de impact van het merk positief of negatief is. Ook is de bedrijfswaarde, bijvoorbeeld gemeten in beurswaarde of omzet, voor deze lijst irrelevant. Op dergelijke lijsten eindigt Coca-Cola meestal bovenaan.

Uit het stemgedrag van de respondenten werd ook een Europese lijst samengesteld. Hier staat woninginrichter Ikea bovenaan. Daarna volgen Skype, een technologiebedrijf dat goedkoper bellen via internet aanbiedt, en telefoonbedrijf Nokia.

Op de Europese lijst staat het merk ‘Europese Unie’ op de veertiende plaats. Op de wereldranglijst komt de EU niet voor, de Verenigde Naties wel (44). De Nederlandse merken die wereldwijd het hoogst eindigden zijn ING Direct (51) en Philips (55). In Azië winnen de Japanse bedrijven Sony en Toyota, in Latijns-Amerika drankenconcerns Corona en Bacardi.